retusálás

2018.03.28. 20:20

Most géz tartja egyben a régi mozaikszemeket Szombathelyen

Látványos fázisához érkezett a római kori mozaik restaurálásnak folyamata Szombathelyen. A szakemberek - ahogy arról beszámoltunk - felszedik és a Savaria Múzeum raktárába szállítják a mozaikpadló épen maradt darabjait.

SZMK

Elkerülhetetlen volt a restaurálás Fotó: szombathely.hu

 

Elkerülhetetlen volt a restaurálás Fotó: szombathely.hu

A IV. századi padlótöredék Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelülete. Egykor a savariai helytartói palota 48 méter hosszú és 18 méter széles dísztermének ékessége volt. Mára azonban nagyon rossz állapotba jutott, elkerülhetetlen a restaurálása. A korábbi tisztítást, dokumentálást és szárítást követően a felületre gézanyagot ragasztottak, ez tartja egyben a mozaikszemeket annak ellenére, hogy a régi habarcs már szétmállott. Az egyes részeket megjelölték, így a helyreállítás során csak egymás mellé kell majd illeszteni azokat – mondta el Kőfalvi Levente restaurálási csoportvezető. A mozaikot nagyobb darabokban kiemelik a helyükről, ezeket a múzeum Pásztor utcai raktárba szállítják. A munkálatokról szerdán dr. Puskás Tivadar polgármester is tájékozódott. A későbbiekben konzerválják és restaurálják a műemléket. Miután a Járdányi Paulovics István Romkertben elkészül az új védőépület, a mozaik visszakerül az eredeti helyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában