Negyven évig a katedrán

2018.03.20. 14:00

Sokat tett a szlovén nyelvért és kultúráért a felsőszölnöki pedagógus

A szlovén nyelv és kultúra oktatásáért kapott megyei elismerést Lázár Éva.

Tersztyánszky Krisztina

Lázár Éva december óta nyugdíjas, de megint dolgozik Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A Vas Megye Szolgálatáért Nemzetiségekért Tagozata elismerésben részesült a megyei közgyűlés ünnepi ülésén Lázár Éva, a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola nyugalmazott pedagógusa.

Negyven évig tanított a szülőfalujában

Tősgyökeres felsőszölnöki, szlovén nemzetiségű családban született. Az általános iskolát itt, a középiskolát Szentgotthárdon végezte, majd a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola tanító szakán szerzett képesítést. Negyven évig tanított szülőfaluja általános iskolájában, időközben 2002-ben a szlovén nyelv és irodalom szakot is elvégezte. Elnöke a helyi nemzetiségi önkormányzatnak, az Országos Szlovén Önkormányzatnál az oktatási bizottság elnöke.

- Korábban az alsó tagozatban magyarul folyt az oktatás, szlovénül csak a szlovénórákon beszéltünk – emlékezik. – Amióta kétnyelvű lett az iskola, a nyelvi órákon felül a tantárgyak felét is a nemzetiségi nyelven tanulják a diákok. Amikor elkezdtem a munkámat, bizony még jobban értették és beszélték a gyerekek a szlovén nyelvet, mint ma. Az utóbbi időben kevesebb nyelvtudással jönnek, többet kell egy-egy szót elismételni, gyakorolni.

Lázár Éva december óta nyugdíjas, de megint dolgozik Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Az irodalmi szlovén nyelv is fontos

Hozzáteszi ugyanakkor: a gyerekeknek az iskolában már igyekeznek az irodalmi szlovén nyelvet átadni, ezzel ugyanis sokkal szélesebb körben boldogulnak, mint a Rábavidéken használt nyelvjárással. Az elzártság miatt itt a nyelv ugyanis nem fejlődött úgy, mint az anyaországban, az itt élők egy kicsit a dédnagymamák nyelvét beszélik. Van azonban nagyon sok azonos szó, így aki a nyelvjárást ismeri, már sokkal könnyebben megtanulja az irodalmi szlovén nyelvet is.

Az iskolába, ahol pár évvel ezelőtt aggasztóan csökkent a tanulólétszám, most megint egyre több gyerek iratkozik be. Jönnek a szomszédos falvakból, sőt Szentgotthárdról is azok, akiknek fontos a szlovén nyelv. Működik itt tánccsoport, nemzetiségi énekkar és színjátszó kör, harmonikázni is lehet tanulni.

A foglalkozásokat az anyaországból érkező mentorok segítik. Kirándulások, családi cserenyaralások, tengerparti üdülések is lehetőséget adnak a nyelvgyakorlásra.

Lázár Éva december óta nyugdíjas, de már megint dolgozik: helyettesítőként az óvodásoknak tart szlovén foglalkozásokat. Büszke rá, hogy négy unokája is – bár ők már vegyes házasságból születtek – szorgalmasan tanulja ősei anyanyelvét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában