Határtalanul

2018.03.28. 07:00

Negyven ungvári diák érkezett megyénkbe

A Határtalanul programban negyven diák érkezett az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnáziumból Vas megyébe.

PÓSFAI PÉTER

Szombathelyi katonatörténet Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Ungvár magyarsága örömteli eseményt ünnepelhetett 2004. szeptember 1-jén, amikor újra megnyithatta kapuit a helyi magyar gimnázium, amelynek elődjét még 1613-ban, Homonnán alapította Drugeth György, annak az eredetileg olasz nemesi családnak a sarja, amelyik nem egy nádorispánt is adott Magyarországnak.

Az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium újbóli megnyitása óta folyamatosan igyekszik sokrétű, szerteágazó kapcsolatokat kialakítani és ápolni odahaza és a határokon túl egyaránt.

Szombathelyi katonatörténet Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Kapcsolatban állnak több magyarországi iskolával. 2010 novemberében például a szegedi Tóth Árpád Kísérleti Gimnázium tantestülete látogatott el hozzájuk, tapasztalatcsere céljából. 2012-ben a Székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Szakközépiskolából érkezett oda egy busznyi diák az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeiről való közös megemlékezésre. A kisvárdai Bessenyei György Gimnáziummal szintén voltak már közös programjaink.

Néhány napja pedig a hajnali órákban negyven diákjuk indult el Ungvárról, hogy autóbuszuk délután Kőszegre érkezhessen. Programjuk rendkívül gazdag. Ostffyasszonyfán pédául hadisírokat gondoztak, Sitkén felkeresték a kalapos kutat. Hétfőn Szombathelyen megtekintették a katonatörténeti kiállítást: Oláh György nyugállományú százados tárlatvezetésével megismerkedtek a megyeszékhely katonai múltjával, majd a régi Savaria fegyvereivel. Kedden az Őrségben folytatták barangolásaikat, készülnek még Monyorókerékre, ahol megismerkedhetnek a magyar várkultúra emlékeivel.

Az ungvári diákok látogatását a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjai májusban viszonozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában