Tavaszi zsongás

2018.03.31. 12:00

Otthoni sütésre is ajánljuk a Hegyhát Tavaszi Tortája versenyre készült színes finomságokat

Először rendezték meg ezt a versenyt a Vasvári Húsvéti Bárányfesztiválon Gergyéné Szakály Georgina ötlete alapján, aki február óta népszerűsítette több csatornán a gondolatot: ha van az országnak tortája, legyen a Hegyhátnak is! Két hónap alatt sikerült összetrombitálni azokat a hegyháti hölgyeket, akik egyedi tortát sütöttek az alkalomra, helyi alapanyagok felhasználásával.

MERKLIN TÍMEA

Tizenhét leleményes háziasszony nevezett, plusz egy csapat, az Olaszfai Közösségi Ház. A feladat az volt, hogy a torta színeiben, ízeiben, díszítésében a tavaszt idézze.

Az első helyet a Tavaszi zsongás elnevezésű torta szerezte meg, amit Alsóújlakon sütött Takácsné Németh Beáta.

Tavasszal minden bontakozik

- Az anyukámmal ötleteltünk, ő adta a nevet, mondván, hogy tavasszal minden bontakozik. A zsongás érzékeltetésére méhecskéket festettem a tortára. Két gondolatunk volt: legyen rajta fa vagy rét. A barátnőimet is megkérdeztem, a fára szavaztak. A rajz egy óra alatt készült el ételfestékkel, nagyon izgultam, hogy ne folyjon szét – mesélte Bea, aki alig akarta elhinni, hogy ő nyert. Egyéves ikerfiaival lekéste a díjátadót, de természetesen így is megkapta az ajándékát, amelyben egyebek közt tortasütéshez való eszközök, süteményesvillák is voltak.

Az első helyezett Tavaszi zsongás fantázianevű torta a Hegyhát Tavaszi Tortája címet nyerte – az alsóújlaki Takácsné Németh Beáta műve, saját kezűleg festette rá a fát és a méhecskéket Fotó: NGKK

- Az alap egy olyan mandulás piskóta, amelybe karamellizált mandulaszirmokat keverünk, így finom, roppanós lesz a tészta. A megsült és kihűlt piskótába először a túróréteget tesszük bele, ezt mi a győrvári tejüzemből szereztünk be, hogy helyi legyen. A túrót botmixerrel simára dolgoztuk, hozzáadtuk a krémsajtot, a felvert tejszínt és a cukrot, a legvégén a zselatinmasszát. Simára kentük, majd beraktuk a hűtőbe 15 percre. Miután kicsit pihent, ráhúztuk az eperréteget: a leturmixolt eperhez cukrot, felvert tejszínt adtunk és zselatinmasszát. Rátettük a következő piskótalapot, és megint a hűtőbe raktuk 15 percre. Az előre elkészített csokimousse-t kentük a következő lapra. A tetejére szép, óvatos mozdulatokkal kanalaztuk a ganache-t (csokoládékrémet). Vékonyan megkentük tejszínnel, és pirított mandulával raktuk körbe. Tejszínrózsákkal, apró marcipánvirágokkal díszítettük.

Hozzávalók: Mandulás ropogós: 40 g cukor, 25 g szeletelt mandula. Mandulás piskóta: 6 db tojás, 4 evőkanál étolaj, 50 g mandulaliszt, 120 g liszt. Zselatinmassza: 20 g zselatin, 100 g víz. Túróréteg: 250 g túró, 250 g krémsajt, 200 g felvert tejszín, 150 g porcukor, 25 g zselatinmassza. Eperréteg: 200 g epervelő, 200 g felvert tejszín, 50 g porcukor, 25 g zselatinmassza. Csokimousse: 200 g fehér csoki, 2 tojássárgája, 250 g felvert tejszín, 25 g zselatinmassza. Ganache: 100 g fehér csoki, 1 dl tejszín. Panírozáshoz: 100 g szeletelt mandula.

Tavaszi epres álom

Tavaszi édes szépségek mustrája. A Bárányos szedertorta Glavánovics Ivett alkotása, balra mögötte az egyik különdíjas: a petőmihályfai Ferencz-Koltai Bianka üde, virágos rétre hajazó Tavaszi epres álom nevű tortája. Jobbra mellette a másik különdíjas: a sárgarépával díszített Tavaszi kosár, az oszkói Séfelné Horváth Ilona és Sejber Alinka műve

Különdíjas lett a Petőmihályfáról érkezett Ferencz-Koltai Bianka Tavaszi epres álom nevű tortakölteménye.

- Sárgarépatortát képzeltem el, citromos krémmel, hogy kiemelje a répa ízét, és azt az epres krémet akartam még beletenni, amit más sütikbe is szoktam – mondta Bianka, aki szintén az édesanyjával konzultált, mielőtt belevágott a versenybe. Próbasütést csinált otthon, a férjével, anyósával kóstoltatta (gyerekek még nincsenek, nyárra várják az elsőt), és mivel ízlett nekik, bátran nevezték a Hegyhát Tavaszi Tortájának.

A tészta hozzávalói: 30 dkg rétesliszt, 3 db tojás, 30 dkg reszelt sárgarépa, 1,5 dl napraforgó-étolaj, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, fahéj, citromhéj – ízlés szerint.

Bianka a cukrot kikeverte a tojássárgákkal és az olajjal. Hozzáadta a reszelt sárgarépát, a vaníliás cukrot és a sütőporos lisztet. Fahéjjal és citromhéjjal ízesítette. A tojásfehérjékből habot vert, és óvatosan hozzáforgatta a masszához. Sütőpapírral bélelt tortaformába simította, előmelegített sütőben sütötte. A citromos krém úgy készült, hogy másfél evőkanál lisztet, fél evőkanál búzadarát összekevert 2,5 dl tejjel, sűrűre főzte. 10 dkg vajat 12 dkg porcukorral habosra kevert, hozzáadta egy fél citrom levét és reszelt héját. A két krémet jól összedolgozta. Az epres krémhez egy eperpudingot felfőzött 3 dl vízzel, majd hagyta kihűlni. 3 dl tejszínt kemény habbá vert, hozzáadott 250 ml epres joghurtot, cukrot ízlés szerint, egy zselatinfixet és a kihűlt eperpudingot. Ezeket jól összedolgozta, majd a végén beletette az apróra vágott epret. A kihűlt tésztát kettévágta, és megtöltötte a citromos krémmel. A tészta tetejére rákente az epres krémet, majd díszítette.

A tortákat szakértő zsűri bírálta el, majd a helyszínen szeletekben értékesítették – rövid idő alatt morzsa sem maradt. A recepteket megjelentetik majd egy kiadványban. Képünkön Gyöngyösi Zsuzsa kínálja a hegyháti tavasz ihlette finomságokat Fotók: Nagy Jácint / Vas Népe

Kandírozott ibolyaszirmok

A másik különdíjas tortára, a Tavaszi kosárra kandírozott ibolyaszirmok, marcipánrépa és spenótlevelek kerültek. Ezt Oszkóból hozta egy anya-lánya duó: Séfelné Horváth Ilona és Sejber Alinka. Ők is kipróbálták először otthon, hogy jól összeillenek-e ezek az ízek. A próbasütés tapasztalatai után visszavettek az édességéből, hogy inkább pikáns legyen. Az volt az újításuk, hogy szokatlan módon spenóttal, répával ízesítették a tortát, málnalekvárréteget tettek bele, majd mascarponés, lime-os krémet. A spenótos lap hozzávalói: 70 gramm spenótlevél, 200 gramm finomliszt, 1 csomag sütőpor, 120 gramm porcukor, 1 csomag vaníliacukor, 60 gramm fehér csoki, fél dl olaj, 1 citrom leve, 2 tojás.

Alinka és az édesanyja a spenótleveleket feldarabolták, és botmixerrel megdolgozták, összekeverték felmelegített olajjal. Felolvasztották a fehér csokoládét gőz fölött. Lisztben elkeverték a sütőport. A tojást, vaníliás cukrot, porcukrot alaposan elkeverték. Hozzáadagolták a sütőporos lisztet, az olajos spenótmasszát, végül az olvasztott fehér csokoládét és a citrom levét. Kapcsos tortaformában 175 fokon sütötték.

A sárgarépás lap hozzávalói: 300 gramm rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 250 gramm porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, kevés fahéj, kevés reszelt citromhéj, 300 gramm tisztított sárgarépa, 1,5 dl olaj.

A lisztet elkeverték a sütőporral, a sárgarépát lereszelték apróra. A porcukrot, vaníliás cukrot habosra keverték a tojások sárgájával, ezután hozzáadták az olajat, majd a reszelt sárgarépát. Következett a sütőporos liszt, ezzel alaposan kikeverték. Ízesítették egy kevés fahéjjal, kevés reszelt citromhéjjal. A tojásfehérjét kemény habbá verték, óvatosan belekeverték a masszába, nehogy a hab összetörjön. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában ebből két lapot sütöttek.

A krém ezekből az adalékokból készült: 500 gramm mascarpone, 250 gramm darált nádcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4 db lime reszelt héja és leve, 4 dl tejszín. A mascarponét összekeverték a vaníliás cukorral, nádcukorral, a lime levével és reszelt héjával. Szép simára keverték. A tejszínt géppel kemény habbá verték, majd óvatosan beleforgatták a mascarponés keverékbe.

Ezt tették tehát a lapok közé, és ezzel vonták be kívülről is a tortát, az oldalát kosárfonás-mintával díszítették. A krém egy részét zöldre színezték, ebből lett a fű a torta körül, amiből a tetejére is került. A díszítésnek használt spenótlevelek és a sárgarépa marcipánból készültek, igazi mentalevelek ölelték a kandírozott (élénkítő, értisztító hatású) ibolyaszirmokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában