Alkotásaival a múlt kötelékeit fonja újra

2018.03.20. 18:37

A sárvári festőművészt köszöntötték nyolcvanadik születésnapja alkalmából

A Nádasdy Kulturális Központ kamaratermében rendeztek ünnepséget Évek és művek címmel a 80 éves Lakatos József sárvári festőművész tiszteletére.

Pajor András

Lakatos József 80 éves sárvári festőművészt Kondora István polgármester köszöntötte a születésnapi esten Fotó: Pajor András

Tele a terem

Az ünnepi alkalomra megtelt a terem barátokkal, a művész tisztelőivel. A 80 esztendős festőművészt Kondora István polgármester az 50 éves város borával köszöntötte. Kifejtette: összefogással hamarosan megjelenhet egy életművet összegző művészi igényű kötet is Lakatos József munkásságáról. A Nádasdy Kulturális Központ vezetője, Takács Zoltán Bálint saját könyvtárából hozott egy kötetet, amelynek maga is szerzője volt, és az ünnepelt kedvenc témájával, a magyar eredetkutatással is foglalkozik.

Lakatos József 80 éves sárvári festőművészt Kondora István polgármester köszöntötte a születésnapi esten Fotó: Pajor András

Sárváron maradt

Lakatos József 1938-ban született Sárváron. Az általános iskolában Majthényi Károly szobrászművész volt a tanítója. A helyi gimnáziumban érettségizett, majd az Egri Pedagógiai Főiskola rajzszakán végzett 1959-ben, Jakuba János festőművész volt a mestere. 1959–1965 között Mosonmagyaróváron, 1972-ig Győrben, 1981-ig Nyíregyházán lakott és alkotott. Azután költözött vissza Sárvárra. Műveiben az ősi, több ezer éves hagyományt hordozó szimbólumokat dolgozza fel. Az ő alkotása az Alkotmány úti lakótelepen álló Millenniumi emlékmű is. Lakatos József az est során felidézte, hogy lakott távoli városokban is, ahol sárvári delegációk többször megkeresték, hogy költözzön vissza Sárvárra, amelynek végül eleget tett. Akkor fogalmazódott meg benne: soha többé nem szeretne költözködni, teherautóra pakolni, mert csak egyre több lesz az ember holmija.

„Hej regő rejtem...”

Az ünnepségen elhangzott a dozmati regösének, amely Lakatos József számára jelentős művészi korszakot és feladatot jelentett. A rovásírással megjelenített „Hej regő rejtem...” a régi titokról és annak megőrzéséről, a magyarság sok ezer éves nomád pásztorkultúrájáról szól. Lakatos József művészete az ősi múlt kötelékeinek újrafonását tűzte ki célul. 25 évesen egy újságcikk hatására kezdett foglalkozni a tárgyi emlékekben ma is élő múlttal. Festményeivel felidézni a több ezer éves magyar kultúrát.

Az ünnepelt számára fontos, hogy a fiatalok is megismerjék múltunkat, hogy kapaszkodót találjanak a világból áradó téveszmével szemben. Egy könyv megírásán is fáradozik, amely összegezné az általa megszerzett tudást. Reméli, nemsokára kézbe vehetjük a tartalmas életpályáját összegző kötetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában