Batthyány Lajos Általános Iskola

2018.03.03. 15:30

Szebb és takarékos lesz az iskolaépület Jánosházán

Energiatakarékos lesz a jánosházi Batthyány Lajos Általános Iskola épülete. A nyílászáró-csere mellett napelemekkel és hőszivattyúval szerelik fel az intézményt, miközben két oktatási program megvalósítására is nyertek támogatást.

Bakos Ágnes

Kiss András, Jánosháza polgármestere a cserére váró nyílászárókat mutatta – negyven éve is ezeket nyithatta, akkor még általános iskolásként Fotók: Unger Tamás

Kevesebb kiadás

Az úgynevezett TOP pályázati lehetőségben volt sikeres az önkormányzat, mintegy 240 millió forintból korszerűsítik a Batthyány iskola épületét, valamint a báziskonyhát, ahol a gyerekeknek, időseknek is főznek. – Én negyven éve jártam ide, szerintem ugyanezek az ablakok voltak – mutatta a cserére váró nyílászárókat Kiss András polgármester. Sorolta: szigetelést kapnak az épületek, valamint hőszivattyús fűtési rendszert és napelemrendszert építenek ki mindkét épületen. Azt remélik, nulla forintos villanyszámlához közelítenek majd.

Kiss András, Jánosháza polgármestere a cserére váró nyílászárókat mutatta – negyven éve is ezeket nyithatta, akkor még általános iskolásként Fotók: Unger Tamás

A legfontosabb a gyermek

– Azért voltunk dilemmában, mert az iskolaépület a városé, a fenntartó viszont a Sárvári Tankerületi Központ. A pályázat az önkormányzati épületek korszerűsítésére irányult, és Jánosházának van más olyan épülete, amely saját használatban van. De úgy gondoltuk, a mai világban a legfontosabbak a gyerekek, ezért pályáztunk az iskola energetikai korszerűsítésére – vezette le a polgármester a sikeres program hátterét. A tényleges kivitelezés majd a nyári tanítási szünetben lesz. – 1939 óta a legnagyobb fejlesztés kezdődik az iskola történetében – ezt Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, a jánosházi sportegyesület elnöke tette hozzá. A helyi sportszervezet az iskola együttműködő partnere, a Szív Egyesülettel, a város önkormányzatával és a Sárvár és Kemenesalja Mentett Kutyáiért Alapítvánnyal együtt. Ugyanis a nagyszabású építkezés mellett két oktatási program is kezdődik az iskolában. Az egyikben a helyi civilekkel működnek együtt, a másikban a testvér-iskolával alakítanak ki kapcsolatot.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke és Rozmán László tankerületi igazgató

– Felesleges az energetikai fejlesztés, ha nincs tartalom az intézményben – értékelte a többszörös pályázati sikert V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. A kiépítendő szigetelésről és napelemrendszerről azt mondta: az nem csak jótékonyan hat a költségvetésre, hanem jó példát mutat a gyerekeknek energiatakarékosságból. Szerinte szerencsés Jánosháza és a Batthyány iskola, hogy egyszerre indulhat az épületek korszerűsítése és az oktatási fejlesztés az intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában