Batthyány Lajos Általános Iskola

2018.03.03. 15:30

Szebb és takarékos lesz az iskolaépület Jánosházán

Energiatakarékos lesz a jánosházi Batthyány Lajos Általános Iskola épülete. A nyílászáró-csere mellett napelemekkel és hőszivattyúval szerelik fel az intézményt, miközben két oktatási program megvalósítására is nyertek támogatást.

Bakos Ágnes

Kevesebb kiadás

Az úgynevezett TOP pályázati lehetőségben volt sikeres az önkormányzat, mintegy 240 millió forintból korszerűsítik a Batthyány iskola épületét, valamint a báziskonyhát, ahol a gyerekeknek, időseknek is főznek. – Én negyven éve jártam ide, szerintem ugyanezek az ablakok voltak – mutatta a cserére váró nyílászárókat Kiss András polgármester. Sorolta: szigetelést kapnak az épületek, valamint hőszivattyús fűtési rendszert és napelemrendszert építenek ki mindkét épületen. Azt remélik, nulla forintos villanyszámlához közelítenek majd.

Kiss András, Jánosháza polgármestere a cserére váró nyílászárókat mutatta – negyven éve is ezeket nyithatta, akkor még általános iskolásként Fotók: Unger Tamás

A legfontosabb a gyermek

– Azért voltunk dilemmában, mert az iskolaépület a városé, a fenntartó viszont a Sárvári Tankerületi Központ. A pályázat az önkormányzati épületek korszerűsítésére irányult, és Jánosházának van más olyan épülete, amely saját használatban van. De úgy gondoltuk, a mai világban a legfontosabbak a gyerekek, ezért pályáztunk az iskola energetikai korszerűsítésére – vezette le a polgármester a sikeres program hátterét. A tényleges kivitelezés majd a nyári tanítási szünetben lesz. – 1939 óta a legnagyobb fejlesztés kezdődik az iskola történetében – ezt Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, a jánosházi sportegyesület elnöke tette hozzá. A helyi sportszervezet az iskola együttműködő partnere, a Szív Egyesülettel, a város önkormányzatával és a Sárvár és Kemenesalja Mentett Kutyáiért Alapítvánnyal együtt. Ugyanis a nagyszabású építkezés mellett két oktatási program is kezdődik az iskolában. Az egyikben a helyi civilekkel működnek együtt, a másikban a testvér-iskolával alakítanak ki kapcsolatot.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke és Rozmán László tankerületi igazgató

– Felesleges az energetikai fejlesztés, ha nincs tartalom az intézményben – értékelte a többszörös pályázati sikert V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. A kiépítendő szigetelésről és napelemrendszerről azt mondta: az nem csak jótékonyan hat a költségvetésre, hanem jó példát mutat a gyerekeknek energiatakarékosságból. Szerinte szerencsés Jánosháza és a Batthyány iskola, hogy egyszerre indulhat az épületek korszerűsítése és az oktatási fejlesztés az intézményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában