Honvédség

2018.03.03. 08:00

Tízen tettek esküt a megyeházán – területvédelmi önkéntes tartalékosok lettek

Katasztrófa- és más veszélyhelyzetekben hívhatják segítségül a területvédelmi önkéntes tartalékos katonákat. Tízen tettek esküt tegnap a megyeházán, ma folytatódik az alapkiképzésük.

Bakos Ágnes

Önkéntes tartalékosok ismerkedtek egy AK-63-as gépkarabállyal tegnap Fotó: Unger Tamás

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program része a területvédelmi önkéntes tartalékos rendszer, amelyhez tavaly kezdték meg a toborzást – ismertette Takács Attila dandártábornok, a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka. Mint egy védőoltás, olyan az új rendszer – fogalmazott a dandártábornok, hiszen az ország mind a 197 járásban létrehoznak egy-egy századot.

Önkéntes tartalékosok ismerkedtek egy AK-63-as gépkarabállyal tegnap Fotó: Unger Tamás

Arról is beszélt még, hogy 1991 óta csak hibrid háborúk dúlnak a világban, átalakult a hadszíntér, a kibertér is az. A most csatlakozott önkénteseknek azt mondta: példaképekké fognak válni. Dr. Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: akik önkéntes tartalékosnak jelentkeztek, meghallották a 170 évvel ezelőtti felkiáltást, hogy „Talpra magyar!”. Az ünnepélyes szerződéskötésen elhangzott az is: a császári és királyi szombathelyi 83. gyalogezred után az új honvédelmi egység a Magyar Honvédség 83. Területvédelmi Zászlóalj nevet kapta. Az eskütétel után gyakorlati képzésükre vonultak a tartalékosok. A közelharc alapvető fogásait sajátították el tegnap délután, és például közelről ismerkedtek egy AK-63-as gépkarabély alkatrészeivel (és egészével is). Alaki kiképzés, tűz-, baleset- és munkavédelmi előadás is vár még az önkéntesekre ma, lőkiképzésen vesznek részt, és megtanulják a rendfokozatokat. A tanultakat, ha kell, veszélyhelyzetben hasznosítják – Vas megye védelmében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában