bűncselekmények

2018.03.27. 09:28

Vasi-Hegyhát – Eredményesek a nyomozások

A bűncselekmények száma csökkent, ezek összetételben nem, csak számban változnak évről évre a Vasi-Hegyháton és a városban. Továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények dominálnak – mondta összegzésében a Vasvári Rendőrkapitányság vezetője, dr. Házi Béla rendőr ezredes.

Pogács Mónika

Dr. Házi Béla rendőr ezredes, a Vasvári Rendőrkapitányság vezetője összegezte a Hegyhát közbiztonsági helyzetét Fotó: Pogács Mónika

Regisztrált bűncselekmények

Összesen 288 volt a regisztrált bűncselekmények száma összesen az egész Hegyháton és centrumában 2017-ben a befejezett nyomozások adatai szerint. Ez több mint harminc százalékos csökkenést jelent az összehasonlító bázisévhez képest – hallhatták a képviselők a legutóbbi testületi ülésen.

Betöréses lopások

A lopások száma például 82-ről 74-re mérséklődött. Ezen belül a betöréses lopások száma 46-ról 37-re, a lakásbetörések 29-ről 25-re csökkentek. A Vasvári Rendőrkapitányság nyomozás-eredményességi mutatója 79,6 százalékos volt, ezzel a megyében az első, az országban a 12. helyen szerepelnek.

A legjobb mutatószám a közterületen elkövetett összes bűncselekmény felderítés-eredményességéé: 98,8 százalék a bázisév ugyancsak jó, kilencven százalékos mutatójához képest.

Vasvár és térsége

Ha a számokat csak Vasvár tekintetében vizsgáljuk, az látható, hogy múlt évben 150-ről 88-ra, több mint 40 százalékkal csökkent az elkövetett bűncselekmények száma. Azonban van terület, ahol enyhe növekedést tapasztaltak a szakemberek. A városban a lopások száma 17-ről húszra emelkedett.

Dr. Házi Béla rendőr ezredes, a Vasvári Rendőrkapitányság vezetője összegezte a Hegyhát közbiztonsági helyzetét Fotó: Pogács Mónika

– Van olyan bűncselekmény, amely hosszú ideje nem fordult elő Vasváron és térségében. Ilyen az emberölés, a rablás, a halált okozó testi sértés, az embercsempészet – emelte ki a kapitányságvezető.

Romló adatok

Szerepelnek az összesítésben romló adatok is, ilyen a közlekedésbiztonsággal összefüggő tavalyi statisztika. A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma nőtt 28-ról 34-re. A halálos balesetek száma szintén növekedett kettőről háromra a kapitányság illetékességi területén. Ezen kívül 11 súlyos és húsz könnyebb sérülés a mérlege a tavalyi esztendőnek. Anyagi kárral járó közlekedési balesetből kilencvenet regisztráltak, ennek több mint egyharmada, 33 vad okozta baleset volt. A balesetek zöme a haladási sebesség és követési távolság helytelen megválasztásából adódott. Ittas vezetésen 25 sofőrt értek.

A rendőrség 2017-ben 89 esetben biztosított rendezvényhelyszínt, 5643 igazoltatást végeztek. A rendőrkapitányság az összesen hét térségi és városi polgárőr egyesülettel és a hegyháti önkormányzatokkal hatékonyan működik együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában