Szlovén filmek a moziban

2018.04.04. 07:30

A kortárs alkotók és szentgotthárdi diákok munkáit magyar nézőknek is ajánlják

Szlovén filmnapokat tartanak április 9. és 11. között az Agora-Savaria Filmszínházban. A kortárs filmművészet remekein kívül egy szentgotthárdi gimnazisták által készített dokumentumfilmet is bemutatnak.

Tersztyánszky Krisztina

Az öt szentgotthárdi gimnazista dokumentumfilmjének forgatása során a kisebbségek életével kapcsolatos jó gyakorlatok nyomába eredt. Eljutottak az Európai Parlamentbe is Fotó: VN-archív

Filmnapok

– Ez már a második alkalom, hogy több szlovén szervezet közösen meghirdeti a filmnapokat – tudtuk meg Merkliné Doncsecz Ibolyától, az ELTE SEK szlovén nyelv és irodalom tanszékének adjunktusától. – Ezzel egyrészt nyelvgyakorlási lehetőséget adunk a szlovénül tanuló, illetve nemzetiségi fiataloknak. Másrészt az is nem titkolt célunk, hogy a díjtalan vetítések révén a magyar közönséggel is megismertessük a kortárs szlovén filmművészetet. Mivel a filmeket magyar felirattal látták el, szívesen látjuk a szlovénul nem tudó érdeklődőket is.

Program

Jövő hétfőn a rendezvénysorozat Boris Jesih szentgotthárdi szlovén főkonzul köszöntőjével kezdődik. Ezen a napon Damjan Kozole Éjszakai élet című filmjét vetítik. Az 1964-ben született szlovén filmalkotó kilenc játékfilm és két dokumentumfilm rendezője. Az Éjszakai élet (2016) elnyerte a legjobb rendezőnek járó Kristály Glóbuszt az 51. Nemzetközi Filmfesztiválon Karlovy Varyban. A mozi utáni beszélgetéshez a szervezők szlovén ételspecialitásokból kínálnak kóstolót.

Kedden 17 órától Slobodan Maksimović alkotása pörög, melynek egy 17 éves gokartversenyző lány a főszereplője. A másfél órás mozi után levetítik azt a dokumentumfilmet, amit a szentgotthárdi Vörösmarty gimnázium diákjai forgattak, egyebek között az Európai Parlamentben, és melynek témája az uniós döntések hatása a kisebbségek életére.

Végül szerdán 17 órától Žiga Virc Houston, van egy kis gondunk! című filmje kerül műsorra. Az izgalmakkal teli alkotás azt a valós történetet dolgozza fel, amikor 1961 márciusában – kevéssel a holdraszállási program előtt – Jugoszlávia eladta titkos űrprogramját az USA-nak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában