Helyi közélet

2018.04.05. 18:20

Babák a cáki tavasznyitogató kiállításon

Rendhagyó az idei tavaszi kézműves-kiállítás: a tárlók egy része a múltat idézi, a terem másik oldalán babák kerültek a vitrinekbe.

Tóth Kata

Markó Csilla és Paukovics Józsefné a babákkal teli tárlók előtt

Tavaly vettek végső búcsút Bodorkós József Gránátalma-díjas fafaragó, népi iparművésztől, aki éveken keresztül támogatta a cáki kézműves-kiállítást. Az idei tavaszköszöntő délutánon, húsvéthétfőn a Szelídgesztenyék zenekar dalai után az ő emlékét idézte beszédében Paukovics Józsefné polgármester.

A Szelídgesztenyék a színpadon Fotók: Szendi Péter

A terem egyik oldalán lévő tárlók tartalma a múltat elevenítette fel. A mestert „elkísérték” munkáikkal társai – Bíró Brigitta keramikus, Vértes Ildikó mézeskalács-készítő népi iparművész, Tamásné Geröly Mária népi iparművész, Merich Lajosné mézeskalács-készítő, tojáskarcoló, Pajor Andrea nemezelő, szövő és Pados Zoltán kosárfonó mester.

Markó Csilla és Paukovics Józsefné a babákkal teli tárlók előtt

A közösségi házban az idén hidat építettek a szervezők a kézművesség és a játékok közé, ebből és a 2018-as családok évéhez csatlakozva született meg a babakiállítás ötlete. Magángyűjtemények felajánlásából kerültek Cákra a kifejező tekintetű porcelán- és kaucsukfejű babák, közülük a legtöbb, 96 darab a kőszegi Markó Csilla kollekciójából, ő is szívesen mesélt szenvedélyéről. A gyerekkori babáikat, régi babakocsikat és egy babaszobát is felajánlottak a gyűjtők, de láttunk matematika tanításához használt manóbabákat is a zongorán. Május 27-éig hétfőn, szerdán és vasárnap is látogatható a tárlat délutánonként. Zárás: gyereknapon, bulival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában