Szombathelyen tárgyalják

2018.04.26. 07:00

Tagadja bűnösségét a bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt férfi

Megkezdődött az emberöléssel és lőfegyverrel való visszaéléssel gyanúsított 78 éves bőnyi férfi büntetőpere a Szombathelyi Törvényszéken.

Bakos Ágnes

Bilincsben kísérték a 78 éves vádlottat. A fegyvertartást nem tagadta, bár engedélye soha nem volt. Azt mondta, a rendőr haláláért nem felelős. 2016 októberében történt a lövöldözés Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Az engedély nélküli fegyvertartást elismerte, de azt mondta, nem bűnös a rendőr halálában. Másfél éve volt a sikertelen házkutatás, amelynek során fejlövést kapott egy rendőr. A vádlott szeretné, ha a bőnyi otthonában tárgyalnák az ügyet.

A bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Gy. I. Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

„A néhai őrnagy halálában nem vagyok bűnös” – ezt mondta Gy. I. miután dr. Kovács Sándor ügyész ismertette a vádakat. A Központi Nyomozó Főügyészség vádiratának lényege, hogy házkutatásra ment a Nemzeti Nyomozó Iroda négy nyomozója 2016. október 26-án reggel a bőnyi házhoz. Engedély nélkül tartott fegyvereket kerestek volna. Nem akarta beengedni őket a vádlott, végül bementek, addigra magához vette egyik engedély nélkül tartott gépkarabélyát. A rangidős őrnagy felszólította, hogy tegye le a fegyvert, a vádlott azonban lőtt. Három lövésből álló rövid sorozatot adott le, egy lövés az őrnagy fejét találta el, négy-öt percen belül meghalt. A három másik rendőr közül az egyik azonnal telefonált, segítséget hívott, a másik nyolc lövést adott le a vádlott felé, a harmadik nyomozó egyet lőtt. Egy lövés találta el a vádlottat, aki át tudott menekülni a ház egy másik szobájába. Két óra múlva fogták el a Terrorelhárítási Központ munkatársai.

Bilincsben kísérték a 78 éves vádlottat. A fegyvertartást nem tagadta, bár engedélye soha nem volt. Azt mondta, a rendőr haláláért nem felelős. 2016 októberében történt a lövöldözés Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Helyszíni tárgyalást szeretne

Nem egészen így emlékszik a vádlott, aki az első tárgyalási napon nem kívánt vallomást tenni, dr. Varga Roland tanácsvezető kérdésére azt mondta: helyszíni tárgyalást szeretne, hogy egyértelmű legyen a történet ott mondana el mindent, így fogalmazott. Az eddig tett vallomásait a tanácsvezető bíró olvasta fel – kiderült, hogy a vádban megfogalmazottak alapjaiban eltérnek a vádlott emlékeitől. Például a férfi úgy emlékszik, ő előbb kapott lövést. Összerándult, véletlenül lőtt, akkor találta el a rendőrt – ezt is hozzátette az egyik vallomás szerint. Egy másik állításában azt mondta, nem emlékszik, hogy lőtt volna. A fegyvertartást elismerte.

Az elhunyt rendőr három kollégáját hallgatták meg tegnap. A vádlott védői a szolgálati fegyverekre kérdeztek rá részletesen. Az első számú tanú a sokadik kérdésre visszakérdezett: „Ha nem ötöt, hanem hetet tárazok be, akkor nem hal meg a Peti?” Az ügyvédnő azt mondta, lesz jelentősége a kérdéseinek és a válaszoknak.

Az első tárgyalási napon nem tudták meghallgatni a vádlott feleségét, mert beteg, távollétét orvos igazolta.

Az emberölési ügyet azért tárgyalják a Szombathelyi Törvényszéken, mert a Győri Ítélőtábla „hozzátartozói viszony” miatt kizárta az eredetileg illetékes Győri Törvényszéket, mivel a nyomozás során eljáró rendőr alezredes felesége a törvényszék elnökének hozzátartozója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában