fegyelmezett munka

2018.04.08. 14:06

Dresszkód és körömlakk: mutatjuk, hogyan telik a nap a szavazatszámláló bizottságokban

A 60-as számú szavazatszámláló bizottság tagjai fegyelmezetten végezték a munkájukat, amikor a helyszínre érkeztünk.

Kovács Ágnes

Szakályné Lukács Rita és Retteginé Kajtár Éva Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

 

Poórné Ludván Mária Fotó: Kovács Ágnes/ Vas Népe

Harmadszor teljesít szolgálatot

Poórné Ludván Mária, a bizottság delegáltja megmutatta nekünk azt a helyiséget is, ahol enni és kicsit felfrissülni tudnak a kollégáival együtt ezen a hosszú és kimerítő napon. Mária ezúttal harmadszor teljesít szolgálatot szavazatszámláló bizottságban. Már reggel negyed 6-kor kezdődött a nap, hogy mire az első választók megérkeztek, rendben indulhasson a szavazás. A bizottságban nyolcan vannak, mindenki részt vett a felkészítő oktatáson. Megtudtuk, kikötés volt, hogy egyetlen párt színét, logóját sem viselhetik a ruhájukon. Ahogy végignéztünk a termen, szinte mindegyik tagon fekete-fehér blézer, nadrág, ing volt. A szabály nemcsak az öltözékre, de hölgyek esetében a körömlakk színére is vonatkozik: vörös vagy zöld, esetleg narancssárga körömlakk viselése szigorúan tilos. A helyiségben tilos továbbá mobiltelefont használni, ha valakinek sürgősen telefonálnia kell, annak el kell hagynia a szavazóhelyiséget. Étkezési szünet, kávézási lehetőség természetesen van, ilyenkor az ideiglenesen kialakított étkezőben költhetik el ebédjüket, uzsonnájukat a bizottság tagjai. Egy feltételt itt is be kell tartani: a szavazás ideje alatt mindig legalább három embernek jelen kell lennie a bizottságban. Mária kávéval kínálta fiatal kolléganőjét, Verrasztó Szilviát, a bizottság elnökhelyettesét. Szilvia süteményt hozott, abból evett gyorsan néhány darabot. Szilvi azt mesélte, mise előtt és után is sokan jöttek. Itt van a közelben a szőlősi templom, akik onnan jöttek, el is mondták, mise után érkeztek. Bizony a szavazóknak sorba kellett állni, de nem volt elégedetlenkedés. A bizottság tagjai körülbelül éjfélig lesznek a helyszínen, aztán jöhet csak a megérdemelt pihenés.

Tóth Zoltánné az étkezőben Fotó: Kovács Ágnes/ Vas Népe

Nincs gond, ha lejárt az igazolvány

Átmentünk a 68-as számú szavazókörbe. A Gyöngyöshermán-Szentkirály városrészen Bognár Magdolna jegyzőkönyvvezető bekísért minket és elmondta, előfordulhat az is, hogy valaki a szavazás előtti percekben veszi észre, hogy lejárt a személyi igazolványa. Ilyenkor az okmányirodában azonnal meghosszabbítják a lejárt okmányt. Hogy mikor szavaznak a bizottság tagjai? Ezt is megkérdeztük. Előzetesen kérvényezni kellett az önkormányzatnál, hogy ne a bejelentett lakcímnek megfelelő helyen kelljen voksolniuk, hanem abban a szavazókörben is leadhassák szavazatukat, ahol éppen szolgálatot teljesítenek, hiszen a bizottsági tagoknak egész nap a szavazókörben kell tartózkodniuk.

Szakályné Lukács Rita és Retteginé Kajtár Éva Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Szilikonkarkötőt adnak

Rosszullétet nem jelentettek egyelőre sehonnan, a legutóbbi szavazás során előfordult furcsaságokról, különleges esetekről kérdeztük a bizottság tagjait. Tóth Zoltánné elnök elmondta: előfordult már korábban is, hogy a szavazólapra rajzoltak, vagy több helyet is beikszeltek, esetleg kipipáltak valamit, trágár szavakat írtak a papírra. Ilyenkor a szavazat érvénytelen. Az étkezőhelyiségben Retteginé Kajtár Éva és Szakályné Lukács Rita éppen szendvicset készített, és minket is megkínáltak egy csésze kávéval, mielőtt a következő helyszínre indultunk. Fotós kollégámnak megtetszett a trikolór szilikonkarkötő. Ajándékba ebből nem kaptunk, az ugyanis csak az első szavazóknak jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában