világnapi programok

2018.04.03. 12:31

Értük pompázott kék színben a szombathelyi emlékmű

A kék szín az autizmust szimbolizálja, április másodika pedig az autizmus világnapja, amely az ezen fejlődési zavarral küzdő emberekre irányítja a figyelmet. 

Tersztyánszky Krisztina

Az Autizmus világnapja alkalmából öltött kék ruhát az emlékmű Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

A Ragyogjon Kéken (Light It Up Blue) globális kampányhoz csatlakozva idén a Gellért-hegyi Szabadság-szobor és az Uránia Nemzeti Filmszínház is kék díszkivilágítást kapott, olyan emblematikus épületekhez hasonlóan, mint a londoni Big Ben vagy a New York-i Empire State Building.

Az Autizmus világnapja alkalmából öltött kék ruhát az emlékmű Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

A szakmai szervezetek becslése szerint ma Magyarországon 100 ezer, a világon több tízmillió ember él autizmussal, azzal a széles spektrumú, változatos formában jelentkező fejlődési zavarral, amelynek következtében a társas viselkedés, a kommunikációs készségek és a gondolkodás fejlődése sérül.

Szombathelyen az emlékmű kivilágítása mellett április 6-án, pénteken több programmal ünneplik meg a világnapot. 15.30-tól az Aranyhíd EGYMI-ben nyílt nap lesz, ahol bemutatkoznak az autizmus-ellátás helyi gyermek és felnőtt intézményei. 16.30-kor innen indul a Kék Séta zenével, énekkel, a Bábos Arcok kíséretében.

Sokan gondolkodtak el azon, miért kék Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

17 órakor a Fő téren kezdődik műsor, ahol fellép a Mágikus Mintha, a Weöres Sándor Színház színművészeinek zenekara.

18 órától az Agora-Savaria Filmszínház lesz az események helyszíne. Kihirdetik a rajz- és irodalmi pályázat eredményét, ÜgyesKék címmel rajzkiállítás nyílik. Fellép a Reményik Kortárs Táncműhely, majd 19 órától levetítik a Ló az erkélyen című osztrák filmet, amely a tízéves, Asperger-szindrómás Mika történetét mutatja be.

Több program is elérhető Vas megyében az Autizmus világnapja alkalmából Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Április 8-án, vasárnap 10.30-kor pedig Kék futás indul a Csónakázótónál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában