Makett és illusztrációk

2018.04.19. 13:40

Szombathelyi iskolások munkáit is elismerték az Estöri Kreatív Alkotói Versenyen

Tegnap zajlott az Estöri Országos Történelmi Verseny döntője a városban, kihirdették az Estöri Kreatív Alkotói Verseny eredményét is. Az utóbbin három szombathelyi munkát is díjaztak.

Tóth Kata

Pék Kata és Cupido-ábrázolása a kiállításon Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Másodszor szervezett magyarországi középiskolásoknak országos történelmi versenyt, az általános iskolásoknak pedig első alkalommal alkotói versenyt a kismartoni (Eisenstadt) székhelyű Esterházy Magánalapítvány. Kiemelten fontosnak tartják, hogy Magyarországon végezzenek olyan közhasznú – kulturális, oktatási, közismereti – tevékenységet, amelynek fókuszában a történelmi múlt minél alaposabb megismerése, a kulturális örökség védelme, a hagyományok ápolása áll.

 

Az Estöri történelmi verseny döntőjén illusztris vendégek és szakmai zsűri előtt 42 diák versenyzett tegnap öt órán át a kastély Haydn Termében. A csapatok egyrészt az előre kiküldött feladatkiírás és segédanyagok alapján otthon elkészített versenyfeladatukkal szerepeltek, másrészt a helyszínen oldottak meg szóbeli és gyakorlati jellegű kreatív feladatokat.

Rajzolni, festeni, alkotni vágyó fiatalokat biztatott az alapítvány a kreatív alkotói pályázaton való részvételre. Egyénileg és 2-5 fős csoportokban is pályázhattak a 8-15 éves korú gyerekek: A/3-as méretben, szabadon választott képzőművészeti technikával – színes ceruzával, filctollal, zsírkrétával, temperával, olajpasztellel, tussal, kollázstechnikával készült alkotások is érkeztek a zsűri elé.

Pék Kata és Cupido-ábrázolása a kiállításon Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A képzelet segített

A legkisebbeket arra kérték a szervezők, képzeljék el, milyenek lehettek régen a fényes ünnepségek a pompás kastélyok csillogó termeiben; milyen lehetett a magyar hercegi család, az Esterházyak élete – akik a császárnét, Mária Teréziát is vendégül látták kastélyaikban, és akiknek az ünnepségeire Joseph Haydn zeneszerző komponált zeneműveket, amelyeket udvari zenekarok adtak elő.

Sabáli Soma és Muntean Áron közös munkája: a pápai kastély makettje papírból Fotók: Szendi Péter / Vas Népe

Különlegességek

 

Két anekdota szolgált témául a 8-10 évesek illusztrációihoz. Az 5-6. osztályosok két – a kismartoni és az eszterházai – kastélyban játszódott történetet illusztrálhatták. A 7-8. osztályosok pedig képregényt gyártottak a két anekdotáról, esetleg makettet egy várról vagy kastélyról. A januárban kiírt pályázatra több mint 500 alkotás érkezett be az országból. Az eredményhirdetésen Ottrubay Ágnes, a Vis Fontis Egyesület elnöke, az Esterházy Magánalapítványok egyik alapítója köszönetet mondott a gyerekeknek az élményért, a szellemes alkotásokért. Prominens zsűri – Szalma Edit grafikus, illusztrátor; dr. Géczi-Laskai Judit, az ELTE Vizuális Tanszékének adjunktusa, Erdeiné Krobák Edit, a Kőbányai Szent László Általános Iskola rajz- és vizuáliskultúra-tanára, valamint Esterházy Marcell vizuális művész – értékelt a megmérettetésen. Utóbbi elmondta: erős volt a mezőny, rendkívül nehezen döntöttek a díjakról, figyelve a munkákban a kreativitást, a művészi értéket, a színhasználatot, a technikát, a kompozíciót is. Különlegesnek találta a kismartoni Esterházy-kastélyban látott, nemrég előkerült Cupido-ábrázolást Pék Kata, a szombathelyi Váci iskola hatodikos diákja, a látottak beindították a fantáziáját, így Cupidót festette meg a versenyre, amelyre Vörös Lívia tanárnő hívta fel a figyelmét.

Fullár Emma pasztellkrétával dolgozott. Rajzán Mária Terézia és Haydn a kastélyudvarban

Különdíjat ért az alkotása

A 3. osztályos ikreket, Molnár Grétát és Molnár Hannát Pápai Bettina tanító kísérte el Kismartonba. A lányok a Reményik iskola tanulói – lerajzolták, milyennek képzelik a telet egy főúri kastélyban. Az ugyancsak szombathelyi, Bolyai iskolás, negyedikes Fullár Emma harmadik helyezett lett kategóriájában – pasztellkrétarajzán Mária Teréziát fogadja a zenéjével Joseph Haydn a kastély udvarában. Különdíjat ítélt a zsűri Sabáli Soma és Muntean Áron közös munkájának: a pápai kastély makettjét építették meg vékony kartonból a Reményik iskola 7. osztályosai. Kreatív ajándékutalványokat, kastélybelépőket nyertek a gyerekek, többen közülük jövőre is pályáznak, azt ígérték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában