Nincs több füst

2018.04.03. 15:07

Nem szennyez tovább: leállt a Falco gyár régi szűrőrendszere

Végleg leállt a régi szűrő- és szárítóberendezés, és megkezdik azok lebontását – közölte a Falco Zrt. kedden. Hamarosan új, környezetbarát rendszerrel szerelik fel a forgácslapgyárat. „Szombathely fellélegezhet” – kommentálta a gyár közleményét dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője.

VN

Forrás: VN-archiv

Fotó: Unger Tamás

Nincs több füst

– Nagy napra ébredt Szombathely, immár nem füstöl a Falco – jelentette be Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke kedden. A felvételen a háttérben a füst nélküli gyárkémény látható. A Falco Zrt. közleményben tudatta: véglegesen üzemen kívül helyezték a régi szűrőberendezést.

Modern

– Közös harcunk, összefogásunk, erőfeszítéseink eredményre vezettek – fűzte hozzá dr. Hende Csaba. Emlékeztetett: 2015 októberében indította el a Tiszta Levegőt petíciót, amelyben egyrészt a kibocsátás folyamatos mérését kérte, másrészt korszerű szűrű felszerelését. Az utóbbi valósul meg most: hamarosan a világ legmodernebb szűrőrendszerét állítják munkába a szombathelyi üzemben, áttérnek a környezetbarát megoldásra. Azt közölték: 2017 januárja óta nagy erőkkel folynak a munkálatok, hogy felépítsék az új, úgynevezett UTWS-szűrőrendszert, amely az eddiginél 80 százalékkal magasabb hatásfokú lesz.

Tiszta levegő

– Az Európai Uniótól a Kronospan csoport saját rendszere, az UTWS a lehető legjobb minősítést kapta – magyarázta el dr. Hende Csaba. A rendszer működéséről azt mondta: az eddig a forró levegőbel távozó port visszaforgatja, elégeti, ezáltal kerül sokkal kevesebb por a levegőbe, és még gazdaságos is a cégnek. – A hatóság elvárása szerint a korábbi, köbméterenkénti 50 milligramm porkibocsátással szemben a jövőben csak 10 milligramm lesz a megengedett, ez azt jelenti, hogy a szombathelyiek lényegesen tisztább levegőt tudnak belélegezni – fejtette ki. Szombathely levegője jelentős terheléstől mentesül azzal, hogy nem füstöl már a Falco-gyár kéménye. – Látható, hogy összefogással nagyon sok mindent elérhetünk, és nem volt hiábavaló az a küzdelem, amelyben csaknem nyolcezer szombathelyi támogatta aláírásával a Tiszta Levegőt petíciót – mondta el dr. Hende Csaba. Hozzátette azt is:

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt a petíciót elindítottam, és örülök annak, hogy végig is tudtuk vinni, sikerre tudtuk vinni ezt az ügyet. A munka nagy része lezárult, de nem fejeződött be teljesen:

– Természetesen továbbra is árgus szemekkel figyelnünk kell a gyár körüli történéseket. Gratulálok mindenkinek, aki részt vett ebben a küzdelemben, és köszönöm a szombathelyiek támogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában