újítás

2018.04.03. 11:30

Gérce – Szépül az ovi és a templomok is

A helyére került a két új kazán a felújítás alatt álló óvodában, készül a hőszigetelés is – és ez csak az egyik nagyszabású építkezés Gércén.

Bakos Ágnes

Kovács László polgármester és V. Németh Zsolt a gércei óvoda kazánházában Fotó: Szendi Péter

A lakók megtartása

– Gérce most számos pályázatot elnyert, méltán, hiszen egy életképes faluról van szó, ahol az óvodai, iskolai működés jó színvonalú biztosítása kiemelt feladat, ahogy a közösségi élet és a hitélet feltételeinek fejlesztése is – kezdte a gércei összegzést V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

Mindkét felekezet

A hitélet kapcsán kiemelte: katolikusok és evangélikusok is élnek a településen, mindkét felekezet gyülekezeteinél lesz fejlesztés.

A katolikus templomot és a plébánia homlokzatát 38 millió forintból újítják meg, új katolikus közösségi ház épül 18 millió forintból, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Abban kap helyet egy levéltár, valamint közösségi és egyházi programok megrendezésére lesz hely. Az evangélikus templom egyedi kormánydöntés alapján 21 millió forintból újul meg kívülről és belülről is.

Kovács László polgármester és V. Németh Zsolt a gércei óvoda kazánházában Fotó: Szendi Péter

Az egész központ

– Mivel az a templom a falu középpontjában található, mellette már megújult a közösségi ház, és most folyik az óvoda rekonstrukciója, így valójában a faluközpont teljes egészében megújulhat – összegezte Kovács László, Gérce polgármestere.

Az óvodánál meg is mutatták, hogyan halad az építkezés: két új kazánt építettek be, kicserélik az összes nyílászárót, napkollektorok kerülnek az épületre, tornaszobát kapnak az ovisok. A TOP-os pályázaton ehhez elnyert összeg 28 millió forint.

Az oktatásnál, nevelésnél maradva: 48 millió forintból – ugyancsak pályázati forrás – valósítanak meg programokat a gércei iskolában. A szakköröket, kirándulásokat ebben a tanévben szervezik.

Majdnem 160 millió

Ezekhez jön még az önkormányzati hivatal tetőfelújítása, az 6,8 millió forint – így összesen 159,8 millió forintból bővül, szépül Gérce.

– Látjuk, hogy a falu fejlődik és fejlődőképes. Nem mennek el a fiatalok, tartóerő, hogy az iskola és az óvoda jól működik és korszerű, 21. századi intézményünk lesz – mondta az 1132 lakosú település polgármestere.

– Ez is szimbolizálja, hogy akkor járunk el helyesen, ha egy választókörzet egésze fejlődik, a nagyobb ipari centrumok mellett figyelmet fordítunk a kisebb városokra és falvakra is – summázta V. Németh Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában