Savaria Floradae

2018.04.07. 15:01

Környezetünket szebbé tevő alkotások versenye

A virágos szakmák két rangos megmérettetése zajlott a hét végén a Herman Ottó Szakgimnáziumban. A pénteki versenynap és a szombati eredményhirdetés után a rendezvényhez kulturális programok is kapcsolódnak, a versenymunkákból nyílott kiállítást pedig ma és holnap 18 óráig ingyenesen meg lehet tekinteni az iskola tornacsarnokában.

Tersztyánszky Krisztina

Eredmény

A virágkötők XXIX. Savaria Floriadae és a parképítők V. Savaria Parcum versenyének ünnepélyes eredményhirdetését szombaton Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár asszony nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy Szombathely büszke lehet arra, hogy ilyen fontos szerepet tölt be ezeknek a szakmáknak az oktatásában, melyek az emberi szem és lélek gyönyörködtetésére szolgálnak. A szervezők és a versenyzők munkáját dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és dr. Puskás Tivadar polgármester méltatta. Az átadón a mezőgazdasági területek számos szakmai szervezete képviseltette magát. Hodvogner Csaba igazgató külön megbecsüléssel köszöntötte az eseményen megjelent „öregdiákot”, Takács Dánielt, aki a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen tavaly tavasszal elért országos első helyezése után októberben a szakmák Abu Dhabiban megrendezett világversenyén negyedik lett, a teljesítményét pedig Kiválósági éremmel ismerték el.

Tavaszi virágeső

A Savaria Floriadae nemzetközi versenyben az idén hét iskola húsz virágkötője indult. Tavaszi virágeső témában ezúttal egy menyasszonyi csokrot, egy alkalmi ruhadíszt és egy ernyődíszt kellett elkészíteniük a pénteki versenynapon, meghatározott idő alatt. Az élő növényi részeket a szervező intézmény biztosította a résztvevőknek.

Első

A mezőny legjobbja mindhárom kategóriában a szlovákiai Malinovoból érkezett Borbélyova Svetlana lett, felkészítő tanára Nagy Beáta. Svetlana munkáiban a zsűri kiemelte a természetes anyagok használatát. A fiatal, még csak második osztályba járó versenyző elárulta, hogy valóban különösen vonzódik a természetes alapanyagok iránt. Kompozícióihoz az iskola hatalmas parkjából magával hozott bimbós vörösfenyő hajtásokat használta fel. Kérdésünkre elmondta, hogy kedveli a divatot és az extrém megoldásokat, a versenyműként elkészített, fonalból és pozsgás növényekből álló ruhadíszt maga is szívesen viselné.

Második, harmadik helyezés

Figyelemre méltó, hogy az összetett versenyben a második helyezést egy fiú kapta, a bajai Kató Szabolcs Áron személyében. Ő viszont hajlékony dróttal kombinálta versenymunkáin a virágokat és a festett aszparáguszt. A mezőny harmadik legjobbja a szombathelyi Horváth Fanni lett.

Előválogató is volt

A Savaria Parcum kertépítő versenynek az idén a korábbiaknál is nagyobb volt a tétje, hiszen most először előválogatója volt az EuroSkills Budapest 2018. megmérettetésnek. Épp ezért a zsűri fokozott figyelmet fordított a mini parkok technológiai kivitelezésére. Amint az eredményhirdetésen elhangzott, a versenyzők a pénteki napon negyven köbméter anyagot mozgattak meg, 28 raklap szárazanyagot építettek be és mintegy négyszáz növényt ültettek el. A 12 induló csapatból hét szerezte meg a jogot következő fordulón, a budapesti döntőn való részvételre. Az első díjat a Stummer Gergő-Szabó Ákos alkotta hermanos csapat érdemelte ki, felkészítő tanáruk Pintér Gábor.

A díjakon és kupákon kívül a szponzorok széles körének jóvoltából mindkét versenyben számos ajándék és különdíj is gazdára talált.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában