Száz év, száz cikk, száz oldalon

2018.04.01. 11:30

Településtörténeti könyv készült a korabeli sajtó fontosabb hírei, írásai alapján Molnáriban

Elkészült a 100 újságcikk Püspökmolnári múltjából című könyv. Kuglics Gábor helytörténész százoldalas munkáját száz példányban adták ki.

Pogács Mónika

Kuglics Gábor örömmel dedikálta könyvét az író-olvasó találkozón minden egyes érdeklődőnek Fotó: VN-archívum

A kötet kilenc fejezete a település történetét dolgozza fel a több mint másfél évszázad alatt született újságcikkek alapján. Közülük a legrégebbi írás 1857-es, a legújabb pedig 1995-ben került nyomtatásra.

Módszeresség nélkül nem megy

Azt a tanulságot vontam le a magam számára az író-olvasó találkozón, hogy a múlt elképzelhetetlenül gazdag és sokszínű. Ahhoz, hogy ezt feltárjuk, hihetetlen módszeresség, kitartás, precizitás, idő, elszántság, elhivatottság kell és mellé tehetség, kreativitás is szükséges, nem kevés. Ezek bőséges megléte jellemzi Kuglics Gábor helytörténészt. Ez a kiadvány egyébként sem az első könyve. Két másik kötetet is jegyez már, amelyek helytörténeti, történelmi kutatásain alapulnak. Emellett elektronikusan is számtalan írása jelent meg. Blogja sűrűn frissül és ráadásul érdekes lehet nemcsak a faluban élőknek, hanem bárkinek, aki szívesen tekint vissza a múltba. A bejegyzések történelmi „lenyomatok”, ezek olvastán bárki hasonlóságokat találhat saját megélt vagy csak olvasmányokból ismert múltjával.

A száz példányban készült kötet száz év száz cikkéből száz oldalon válogatott izgalmas, informatív és érdekes szemelvényeket

Híd a jövőnek

- Komoly történelmi múltat dolgoz fel Kuglics Gábor. A kötet legrégebbi cikke a molnári apátságról szól, több mint 150 évvel ezelőttről – méltatta a kiadványt a könyvbemutatón dr. Zágorhidi Czigány Balázs, a vasvári múzeum igazgatója.

Azzal folytatta: érdekfeszítő olvasmány, olyan mint egy újság, amelyben közélet, gazdaság, kultúra, sport, bulvár rovat egyaránt megtalálható. Az olvasottak alapján a történész fájó pontnak nevezte, hogy az egykor a településen álló, a Festeticsek tulajdonában álló kastély nincs már meg, lebontották. Ugyanígy veszteségnek nevezte a középkorban a „Molnári kellő”-nek nevezett rév helyén többször újjáépített híd eltűnését, amelyet az 1954-es árvíz sodort el végleg. A történész szerint a híd újragondolása most is időszerű lenne. Vasvár szinte szemben fekszik Püspökmolnárival, egy átkelő meg-építése pedig nemcsak a két település kapcsolatát fűzné szorosabbra, hanem a vasvári járás újrapozicionálását is eredményezhetné.

Kuglics Gábor örömmel dedikálta könyvét az író-olvasó találkozón minden egyes érdeklődőnek Fotó: VN-archívum

Fejezetek a múltból

A múzeumigazgató könyv-elemzése után Kuglics Gábor tartott rövid kötetismertetőt.

Azzal kezdte: 2 ezer újságcikke van, amely a falu múltjával foglakozik. Van olyan korszak, amit még nem is volt ideje kutatni, ez a jövő feladata lesz. Helytörténeti blogján 320 olyan bejegyzés szerepel, ami 7_800 cikket dolgoz fel, mutat be.

- Kilenc fejezete van a könyvemnek. Ebből az első a rábamolnári kastéllyal foglalkozik, amely Festetics György gróf tulajdona volt. Az építménnyel és a lakóival kapcsolatos cikkekből válogattam néhányat – kezdett kötetismertetőjébe a szerző.

Kuglics Gábor külön fejezetet szentelt az egyházi életnek, a katolikus és evangélikus felekezetek életéről szóló cikkek alapján. A könyv egy másik fejezete az iskolák, tanítók, tanulók címet kapta, egy harmadik a közlekedés körében született írásokból válogatott. Utóbbiból kiderül: Püspökmolnári akár lehetett volna vasúti csomópont a Sopron-Nagykanizsa és Győr- Graz vasútvonalak kereszteződési pontjaként. Érdekes cikkek szólnak erről, még az 1920-as évekből. No és a vasvári múzeum igazgatója által említett, többször újjáépített, de ma már nem létező Rába híd témája is itt, ebben a fejezetben szerepel. Egy fejezet a malmok, boltok, kocsmák világát mutatja be sajtóhíreken keresztül, de Kuglics Gábor a mezőgazdaságnak, az egyleti életnek, valamint a faluban történt bűnügyeknek, bulvárhírek és a mindennapoknak is külön fejezetet nyitott.

Kordokumentumok kerestetnek

De ha már kreativitásról beszélünk a múltkutatással összefüggésben: a helytörténész valószínűleg a nyomdakész anyag leadásának másnapján már újabb lehetséges kötetén dolgozott. Felhívást tett közzé, amely szerint szívesen fogad további kordokumentumokat, fotókat, írásokat például a molnári malomról, a püspöki révről és hajóról vagy arról: kinek volt először autója, emeletes háza az egykori kastélyon kívül a településen. Emellett első világháborús katonai emlékeket is keres. Ha kellő számú anyag összegyűlik, kiállítás készülhet majd belőle a helyi kultúrházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában