kijáró

2018.04.07. 10:28

Mindenképpen csökken a családi pótlék?

Ha eljárás indul Ausztria ellen, akkor is bevezetik a külföldön élő gyerekek támogatásának csökkentését 2019 januárjától.

Vas Népe

Szükséges

Ragaszkodik a nem Ausztriában élő gyerekek után fizetett családtámogatási járulékok csökkentéséhez az osztrák kormány még akkor is, ha az esetleg kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után Brüsszel részéről – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár. – Ha panaszt tesznek emiatt Ausztriával szemben, tudomásul vesszük, de ez nem fog minket eltéríteni a kijelölt útról – fogalmazott Kurz az APA osztrák hírügynökségnek adott interjújában. A kancellár szerint a szigorításra feltétlenül szükség van, mivel az osztrák kormány több száz millió eurót utal át családtámogatás címén külföldre, és ez nem igazságos, hiszen a megélhetési költségek sokkal alacsonyabbak, mint Ausztriában. Úgy lenne méltányos, ha a kifizetéseket az ottani színvonalhoz igazítanák – mondta. Az intézkedést Ausztria 2019 januárjától tervezi bevezetni. A német Die Welt napilap szerint hasonló lépésre készül Németország is.

273 millió euró

Ahogyan korábban már beszámoltunk róla, Ausztria évente 4,4 milliárd eurót költ családi pótlékra, és életkortól függően gyerekenként mindenkinek 114–165,1 euró jár. 2016-ban 132 ezer gyermek után összesen 273 millió eurónyi juttatás került ilyen módon külföldre, főként Magyarországra, Szlovákiába és Lengyelországba. A kormány számításai szerint a tervezett döntés 114 millió euró megtakarítást jelentene az osztrák költségvetésnek.

Reform

A kancellár a kormány előtt álló legfontosabb feladatok közül kiemelte a társadalombiztosítási rendszer reformját is. A kormány igazságosabb rendszert akar kialakítani, amelyben például azok az emberek, akik még soha nem fizettek tb-hozzájárulást – vagyis akik bevándorlóként épphogy csak megérkeztek Ausztriába – nem kapnának olyan szintű ellátást, mint azok, akik már régóta az országban dolgoznak, és sokat fizettek be a közös kasszába.

Mindenképpen csökkentik a családtámogatási járulékokat a kancellár szerint Illusztráció: pxhere.com

A kormány továbbá már előkészületeket tett a menedékjog szigorítására is annak érdekében, hogy tovább tudják csökkenteni az Ausztriába érkező illegális bevándorlók számát. A cél, hogy a hatóságoknak több lehetőségük legyen megállítani az Ausztriába irányuló illegális bevándorlást, illetve gyorsabban lehessen kitoloncolni a már törvénytelenül az országban tartózkodókat. A rossz hírek ellenére egyre több a magyar munkavállaló Ausztriában. Februárban 91 523 fővel minden eddigi rekordot megdöntött a kint dolgozó magyar állampolgárok száma. Az eddigi rekord 529 fővel alacsonyabb volt ennél, ezt egyébként idén januárban állították fel. Az osztrák vállalatok a gazdasági növekedésnek köszönhetően fokozottan vesznek fel új munkaerőt, amíg még van kit, az osztrák munkaügyi hivatal prognózisa szerint ugyanis Ausztriában a következő években folyamatosan csökkenni fog a munkaerő-kínálat. VN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában