SZENTGOTTHÁRD

2018.04.10. 07:00

Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató tartott előadást a Szlovének Házában

A Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület meghívásának eleget téve, április 9-én Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató tartott előadást a Szlovének Házában. Fodor Klára elnök köszöntő szavai után az etnográfus a szlovénség kultúráját mutatta be - népdalokon keresztül.

Horváth R. László

Fotó:Pixabay

A magyarországi szlovének a családhoz kötődő hagyományos kultúrájukat őrzik dalaikban, táncaikban. A Rába-vidéki népdalok – amelyeket a nyugdíjas egyesület énekkara adott elő – szóltak az élet mindennapjairól: a születéstől kezdve a szerelmen át a halálig.

A nyugdíjas délután második felében Holecz Károly mesélt orfalui legendákat.

A tájnyelven előadott történetekből a szépszámú hallgatóság megismerte az orfalui Fekete-tó legendáját, amely szerint a láp helyén egykor templom állt. Azonban egy szolgálólány, mivel elkésett az éjféli miséről, ezért átkokat szórt, a templom pedig elsüllyedt. Azóta minden karácsonykor harangzúgás hallatszik a mélyből, és a hajadon sírva bánja tettét.

Ezen a programon keresztül is tapasztalható volt – melyet megtisztelt jelenlétével dr. Boris Jesih főkonzul, és hitvese Breda Jesih – hogy a Rába-vidéki szlovének tudatosan törekednek identitásuk megőrzésére. Ehhez a Nyugdíjasok Egyesülete által szervezett rendezvények nagy mértékben hozzájárulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában