készülődés a suliba

2018.04.06. 11:30

Az óvoda dönt a beiskolázásról, a szülők választhatnak intézményt

Az óvodai és a családi nevelésnek egyaránt nagy szerepe van az iskolára való felkészülésben.

Tóth Kata

Nagy Máté és Ales Barabás matematikai játékszituációban. Különböző feladatokat kaptak, Őr Marianna fejlesztő-óvodapedagógus felügyeli őket Fotó: Nagy Jácint

Ki hogy választ?

Komoly szülői dilemma az iskolaválasztás: mindenki arra törekszik, hogy az ideális helyet találja meg óvodás gyermekének. Vannak, akik könnyen döntenek, mások rengeteg szempontot mérlegelnek, és nehezen határoznak, hogy melyik intézménybe kerüljön a gyermekük. Az utóbbiak bő egy hétig gondolkodhatnak még: a jelentkezési lapok leadása és a 2018/2019-es tanév első évfolyamára való beiratkozás időpontja április 12–13. A tanköteles korú, azaz 2018. augusztus 31-éig a hatodik életévét betöltött gyermekekre vonatkozik a felhívás, őket kötelesek a szülők a lakóhelyük vagy tartózkodási helyük szerinti illetékes vagy választott iskolába beíratni. Csak Szombathelyen a 18 önkormányzati fenntartású óvodában 998 tanköteles korú gyermek van, 645 megy iskolába – szeptembertől a teljes családjukat érinti a változás. Az óvodának kulcsfontosságú szerepe van, de nem ez az egyetlen terepe a felkészülésnek.

Az óvoda nem készít fel

– A szülők és a külvilág is hajlamos úgy gondolkodni, hogy az óvoda készít fel az iskolára, miközben a feladata az, hogy a három és hét éves kor közötti gyerekek élettani szükségleteit kielégítse. Azaz, hogy a gyerekek játsszanak, kérdezzenek, és mikorra iskolába kerülnek, figyelni tudjanak – hangsúlyozza Őr Marianna, a szombathelyi Szivárvány óvoda fejlesztő-óvodapedagógusa. Hozzáfűzi még: az adott életkorban természetesen különböző részképességeket fejlesztenek, ezenkívül a gyerekekben ki kell alakulnia a szabálytudatnak, tudniuk kell kommunikálni a felnőttekkel és a kortársaikkal, és meg kell ismerniük a másságot is.

Nagy Máté és Ales Barabás matematikai játékszituációban. Különböző feladatokat kaptak, Őr Marianna fejlesztő-óvodapedagógus felügyeli őket Fotó: Nagy Jácint

Lassúak a gyerekek

A szakember úgy látja, a felgyorsult, ingergazdag környezetben le vannak lassulva a gyerekek. A technikai dolgok – telefonok, táblagépek – a kezükben vannak, de a kreativitásuk sokszor elmarad. Az elvont gondolkodásig kellene eljutniuk az iskolaérettségben – ebben fontos feladata van az ovinak. A mentálhigiénés állapot sem elhanyagolható az iskolaérettséghez, sőt: jól étkező, jól mozgó, jó anyagcserével rendelkező kisgyerekek tudnak jól gondolkodni. Aki pedig jól gondolkodik, az tud figyelni, feladatot végezni, és eljutni a feladatok végéig. Arra is megtanítják a kicsiket: nem baj, ha kudarc éri őket, próbálkozni kell.

Fejlődési ütem

Egyéni a gyerekek fejlődési üteme, és az óvoda felelőssége nagy a beiskolázásról való döntésben: a szülőknek időnként azt javasolják, maradjon még egy évet a csemete az óvodában, azért, hogy sikeres legyen az iskolában. A fejlesztőpedagógus mindenkit nyugtat: ráérnek a gyerekek, fontos, hogy sokat játsszanak, és hogy választ kapjanak otthon a kérdéseikre. Szeptember végén, október elején iskolakészültségi játéksort töltetnek ki a nagycsoportosokkal. A beszéd- és mozgásállapotukat és a szociális érettségüket is felméri a pedagógus. Az eredményről tájékoztatják a szülőket, de akkor még sok idő van a döntésig. Az óvoda a szülői kéréseket figyelembe véve hoz döntést a beiskolázásról. A pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága javaslata ezt felülbírálhatja.

Rigó-Kovács Viktória a most nagycsoportos Leventével. A szeptemberi iskolakezdés még messze van, de nem árt átnézni, mi minden kell egy iskolatáskába. Levente bátyja, Vince kölcsönadta a táskáját
Fotó: Nagy Jácint

Rigó-Kovács Viktória kisfia, Levente 2011. novemberi születésű, a szombathelyi Játéksziget óvodába jár, szeptembertől a Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola kiselsőse lesz. Praktikus okokból döntöttek a szülei a Rákóczi utcai intézmény mellett: a kisfiú bátyja, Vince is oda jár, a lakhelyüktől könnyen megközelíthető, ráadásul heti öt németórájuk lesz. Vince révén ismerik a tanárokat, összességében Levente nagyon lelkes az új sulit illetően. Szeret számolni, feladatlapokat kitölteni, és augusztus végén lehet, hogy a testvére régi elsős könyveibe is belenéznek majd az anyukájával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában