Én, mi mindenki

2018.04.16. 12:00

Pál Ferenc az önmegvalósítás három dimenziójáról és az önérvényesítésről beszélt Szombathelyen

A nézőtéren telt ház, a színpadon három szék és az elmaradhatatlan kóla. És Pál Ferenc, aki az önmegvalósítás három dimenziójáról és az önérvényesítésről beszélt nemrégiben az Agora - Művelődési és Sportház pótszékezett nagytermében.

VN

Pál Ferenc a sportház színpadán Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Az önmegvalósítás nem énmegvalósítás, az első dimenziót alkotó „én” hangsúlyozása pedig nem önzőség, hanem annak a szabadságnak, lehetőségnek vagy éppen felelősségnek a felismerése, hogy most én tehetek valamit, most nekem kell tennem valamit – kaptuk az első leckét az ország népszerű prédikátorától, a „Pálferiként” ismert katolikus paptól, egykori magasugróbajnoktól, aki – mint mindig – most is az életből vett példákkal illusztrálta mondandóját.

Pál Ferenc a sportház színpadán
Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Az önmegvalósítás második dimenziója a „mi”. Mert fontos, hogy együtt legyünk, együttérezzünk és -működjünk másokkal, segísünk embertársainknak. De az is fontos lenne, hogy a segítést ne a remélt jutalomért tegyük, hanem azért, mert jólesik – ettől marad egészséges a lelkünk.

A harmadik dimenzió a „mindenki”. Hogy ne akarjunk semmi rendkívülit tenni, hanem csak azt, amit bárki megtenne. Ne akarjunk rendkívüliek lenni, hanem csak olyan, mint bárki más. És persze jó lenne, ha újra felfedeznénk a közös nyelvet: az együttérzést, az érintést és az ölelést, illetve a másikért cselekvést.

Az önmegvalósítás egyik módja az önkifejezés szabadsága, az önérvényesítés: mert bizony adódhatnak helyzetek, amikor muszáj kipróbálnunk, hogy merünk-e nemet (vagy éppen igent) mondani.

De ugyanilyen fontos a mindennapjainkban az önátadás is, hogy bizonyos helyzetekben tudjunk megfeledkezni magunkról. És igen, néha azt is tudnunk kell kimondani, hogy „te nekem annál sokkal fontosabb vagy, mint hogy igazam legyen”.

Én, mi, mindenki: ha bármelyik hibádzik, nem érezzük, nem érezhetjük kereknek a világot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában