sátrat vertek szombathelyen

2018.04.30. 15:30

Nem bírnánk egy dobozban élni – A cirkuszos Richter Flórián szabadnak született

A betonrengeteg kellős közepén vert sátrat a Richter Flórián Cirkusz. Már az is szívet melengető, ahogy a dugóban araszolva meglátom a tetején lobogó zászlókat. Ebédidőben érkezni megfizethetetlen! Az állatok békésen legelésznek, a cirkusz igazgatója siet elénk.

Kovács Ágnes

 

A sátorba megyünk, zajlik a bemutató. A Kanizsai Dorottya Gimnázium oktatói a porondon, gyerekek épp boldog mosollyal vesznek részt a fizikai kísérletben. Szikrázik a magnézium, a háttérben szól a zene. A legnagyobb showman című film betétdala. Flóriánt azonnal megkérdezem, hogy tetszett neki a film, mert mi a gyerekkel már háromszor láttuk. Azt válaszolja, hogy még nem ért rá megnézni. Sok is a munka, egész évben turnéznak. A nyarat Zamárdiban töltik, tavasszal és ősszel hetente többször más városban éri őket a reggel. Télen Hollandia, Németország, esetleg Franciaország a bázis, mikor hová szerződnek. A csodálatos csirkuszdinasztia már a 19. század óta ezt a mesterséget űzi, Flóriánnak szülei mindketten artisták, ő és testvére az ifjabb Richter József ma már cirkuszigazgató. Ő a gyermekeinek adja át a stafétabotot. A tizenhét éves Kevin épp a produkcióban vesz részt, egy ló hátán áll, majd szaltózik, lélegzetelállító, amit a rohanó állattal együtt hív életre. Angelina kiskutyát vezet ő tizenhárom éves, szívesen áll a kedvünkért a fotóra. Édesanyjuk is a cirkusz artistája, de most éppen rántott húst készít a családnak. A konyhában paníroz, így arra kér minket, inkább csak a nappalit fényképezzük, azt szívesen megmutatja olvasóinknak. A lakóautó csodaszép. Tévével, ülőgarnitúrával, de van benne fürdő és szép hálóhelyiség is, de oda már nem visszük be a gépet. A teraszon leülünk, szép virágos kerti bútor, cserépben pálmák.

Tündéri állatok és hihetetlen show- ez a Richter Flórián cirkusz Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

 

- Beleszülettünk a cirkuszba! Számunkra az lenne elképzelhetetlen, hogy egy ilyen magas panelházban éljünk. Nem tudnánk a kilencediken lakni. Nem lenne jó, mindig ugyanazon a liften járni, a megszokott úton reggel be a munkába, késő este haza, aztán csak este láthatnánk a családunkat. Borzasztó lenne egy ilyen dobozban élni. Szeretjük a változást és nekünk ez a szabad élet tetszik.

A gyerekek elmesélik, hogy egész évben tanulnak, készülnek az iskolára. Jár velük egy tanár, aki segíti a felkészülésüket. Flóriánt gyerekkorában még a japán turnék közben is tanították. Az oktató felült a gépre, kiment hozzá, felkészítette, majd itthon sikeresen letette a vizsgáit. Különleges és izgalmas az életük. Nem cserélnének senkivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában