Szombathely

2018.04.04. 17:30

A Smidt Múzeum szimbolizálja a múltat és jövőt

Új épületszárnnyal bővült a Smidt Múzeum – ezzel átadták a Szent Márton Terv első ütemében elvégzett utolsó városi beruházást is.

SZMK

Foto:

Átadó

Mintegy 250 millió forintból új, kétszintes szárnnyal egészült ki a Hollán Ernő utcai Smidt Múzeum. Az átadóünnepségen dr. Puskás Tivadar polgármester felelevenítette a város egyik legrégebbi műemlék házának történetét, majd kiemelte, hogy a 2016-ban elindított Szent Márton Terv első üteme összesen 2 és fél milliárd forintnyi értéket hozott a városba.

Múlt és jövő

Az 1772-es alapítású egykori gimnáziumépületben a ’70-es évek óta működik múzeum, ott helyezték el dr. Smidt Lajos sebészorvos gyűjteményét. A ház a középkori vár falára és egyik sarokbástyájára épült, ezért egyszerre szimbolizálja a múltat és a jövőt.

Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alenöke, Szombathely országgyűlési képviselője e gondolat mentén kiemelte, hogy mind az egyén, mind pedig a közösség tudatában kell hogy legyen a múltjának.

Az átadón dr. Hende Csaba mondott beszédet. Mellette balról: dr. Takátsné dr. Tenki Mária, Illés Károly és dr. Puskás Tivadar Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor

– Ezeken az alapokon tudja a legkorszerűbb ipart, a leghaladóbb oktatást, egészségügyet és minden mást, amiből egy város élete összetevődik, megteremteni és fölépíteni – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Megoldódott problémák

Az elmúlt évtizedekben nem csak a fogadóépület hiányzott a múzeumból, hanem az időszaki kiállításoknak sem jutott elég tér, a beruházással mindkét probléma megoldódott. Mint Csapláros Andreától, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatójától megtudtuk, ezentúl az időszaki kiállítást az új, 80 négyzetméteres emeleti részen tudják berendezni, lent pedig 60 négyzetméteres fogadótér várja a látogatókat, ahol múzeumshopot és vizesblokkot is kialakítottak. Elhangzott, hogy a mozgássérültek számára is akadálymentessé tették a múzeumot, sőt megszépült a kert, és restaurálták az ott elhelyezett egykori villamost is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában