Többzsáknyi

2018.04.15. 11:30

Kenuból szedték a szemetet a sportszakos hallgatók Szombathelyen

Huszonhárom kiló szemetet szedtek össze a Csónakázótóból és annak környékéről az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara Sporttudományi Intézetének sportszakos hallgatói.

Kovács Ágnes

Dr. Nagyváradi Katalin, egyetemi tanársegéd, egy hátizsákot szed elő, azt mondja, egy fa alatt találták, benne volt egy trikó is, régóta heverhetett ott a földön. Rengeteg szemét van, meséli, főleg a sziget felőli oldal szennyezett, vélhetően sokan fogyasztanak a szabadban alkoholt és ott hagyják a borosüvegeket Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

 

Az egyetemi hallgatók konzervdobozokat, borosüvegeket szednek ki a vízből,
azt ugyanis csak hajóval lehet kitisztítani. Többzsáknyi szemét van minden
évben egy ilyen takarítás után. Azt mesélik, hogy néhány nappal ezelőtt
ausztrálok is eveztek velük. Turistaként tartózkodtak a városban, és nem
akarták elhinni, hogy egy ilyen jó kis program ingyen van Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Tiszta Csónakázótó

Jó hír, hogy egészen június közepéig kajakozni és kenuzni is lehet a tavon, méghozzá ingyen. Csütörtökön délután, a kellemes tavaszi időben az ELTE PPK Sporttudományi Intézet és a Közép-Kelet Európai Rekreációs Társaság szervezésében sportszakos hallgatók tisztították meg a Csónakázótavat. Az akció azért különleges, mert kajakozás, illetve kenuzás közben, a vízről gyűjtötték a szemetet az önkéntesek. Az esemény főszervezője, dr. Polgár Tibor egyetemi docens elmondta, a szemétszedés egyrészt környezeti nevelési céllal valósult meg, másrészt pedig a természet tavaszi megújulásával egyre többen keresik fel Szombathely „zöld szívét”, így a kilátogatók esztétikusabb környezetben élvezhetik a természet adta lehetőségeket. Már a parkolóból láttuk, hogy egy piros, négyszemélyes kenuban lelkesen eveznek az önkéntesek. Kedvünkért megszakították a munkát, és készséggel válaszoltak kérdéseinkre. Dr. Polgár Tibor elmondta: évek óta végeznek rekreációs munkát kajakkal és kenuval, a város lakossága ingyenesen jöhet hetente négyszer kajakozni, kenuzni. Fontos, hogy a szezon kezdetén kitakarítsák a környezetet. A flakonokat, üvegeket kiszedik a vízből, és nagy zsákokba gyűjtik. Megszabadítják a vizet a hulladéktól, ez már a negyedik alkalom, hogy itt vannak, hiszen délutánig szabad kajakozás és kenuzás van a Csónakázótavon. Működik, jönnek az emberek nagy kedvvel. Elmondhatjuk, hogy ez a tevékenység javítja a lakosság egészségi állapotát és a közérzetét.

Dr. Nagyváradi Katalin, egyetemi tanársegéd, egy hátizsákot szed elő, azt mondja, egy fa alatt találták, benne volt egy trikó is, régóta heverhetett ott a földön. Rengeteg szemét van, meséli, főleg a sziget felőli oldal szennyezett, vélhetően sokan fogyasztanak a szabadban alkoholt és ott hagyják a borosüvegeket
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Környezetvédelem sport közben

- Van még egy lényeges dolog – fűzi hozzá a szakember -, a futás és a biciklizés ugyan a legnépszerűbb mozgásforma, de a kajakozás nagy előnye, hogy a hátizmokat, a kart és a gerinc körüli izmokat is átmozgatja, és ez nagyon fontos, hiszen rengetegen panaszkodnak hátfájásra. Sokan az ülőmunkától adódó derékfájdalmak kompenzálása miatt kifejezetten kedvelik ezt a sportágat, hiszen rendszeres evezés után csökkennek, megszűnhetnek a panaszok – mondja. Regisztráció szükséges csupán, és felügyelettel lehet sportolni. Azokat is várják, akik nem sportolnak rendszeresen, félelemre semmi ok, hiszen a többszemélyes hajókban olyan szakavatott sportemberek is vízre szállnak a városlakókkal, akik irányítják a kenut és biztonságban tartják a kalandvágyókat.

Aktívan részt vettek a szemétszedésben

Előírás, hogy mentőmellényt viseljenek az utasok. Közben a hallgatók konzervdobozokat, borosüvegeket szednek ki a vízből, azt ugyanis csak hajóval lehet kitisztítani. Többzsáknyi szemét van minden évben egy ilyen takarítás után. Az oktató azt meséli, hogy néhány nappal ezelőtt ausztrálok is eveztek velük. Turistaként tartózkodtak a városban, és nem hitték el, hogy ezért a jó kis programért nem kellett fizetniük, mert ingyen van. Egy sárga kenuból száll ki dr. Nagyváradi Katalin egyetemi tanársegéd, aki egy hátizsákot szed elő, azt mondja, egy fa alatt találták, benne volt egy trikó is, régóta heverhetett ott. Rengeteg szemét van, meséli, főleg a sziget felőli oldal szennyezett, vélhetően sokan fogyasztanak a szabadban alkoholt és ott hagyják a borosüveget, söröspalackot. A kenuzási szokásokról elmondja, sokan járnak kenuzni, különösen nyugdíjas hölgyek. Nagyon szeretik ezt a szabadidős sportot. Esetenként családok, gyerekek apukákkal, mert ez jó fiús prog-ram, a kissrácok kedvelik. Ezen a délutánon is sok haltetemet láttunk. A tanárnő szerint ebben semmi szokatlan nincs, az előző alkalmakon is jellemző volt ez. A vízi sportolás, kajakozás és kenuzás egyébként minden szombathelyi polgár számára nyitott, hétfőtől csütörtökig várják az evezni vágyókat a Csónakázótó parkolójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában