Nyilvánosságunk és közös titkaink

2018.04.28. 08:00

Számonkérhető az adatbiztonság – május 25-én hatályba lép az uniós adatvédelmi rendelet

Tudatosabbnak kell lennünk a személyes adatainkkal kapcsolatban. Megragadhatóbb lesz az adatkezelők felelőssége az általános adatvédelmi rendelet bevezetésével.

Tóth Kata

General Data Protection Regulation

Nagy változások várhatók május 25-étől a papíralapon és elektronikusan kezelt adatok területén: bevezetik a GDPR-t (General Data Protection Regulation), az Európai Unió és a tanács által elfogadott, a személyes adatok védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló rendeletet. Eddig csak EU-s irányelv szólt a személyes adatok kezeléséről, amely magában foglalja azok felvételét, gyűjtését, tárolását, különböző célokra történő felhasználását, továbbítását, módosítását – ezt a tagállamok eltérő módon ültethették át a gyakorlatba, de mostantól minden tagállamban kötelezően alkalmazandó lesz. A gyors technológiai fejlődés és a globalizáció új kihívások elé állította a személyes adatok védelmét, a személyes adatok gyűjtése és megosztása jelentős mértékben megnőtt – ez volt a szabályozás indoka. Az újdonság: az adatkezelőket, ha nem tartják be a szabályokat, komoly bírsággal fenyegetik. És hogy mi a rendelet hatása a természetes személyekre? Remélhetőleg a személyes adataink tudatosabb kezelése. Jogunk van kérelmezni az adatkezelőnél (egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, társadalmi szervezetek, állami szervek, köztestületek, stb.) a személyes adatainkhoz való hozzáférésünket, azok helyesbítését, törlését, kezelésének korlátozását, jogunk van az adathordozhatósághoz. Ahhoz is, hogy hozzájárulásunkat bármely időpontban visszavonjuk, és akár panaszt tehetünk a felügyeleti hatóságnál (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság). Az adatkezelőnek nyilvántartást kell vezetnie arról, hogy milyen adatkört kezel, milyen célból, milyen jogcímen, mennyi ideig, ki tekintheti meg az adatokat, és az adatbiztonságot milyen technikai és szervezési intézkedésekkel biztosítják.

Facebook

Egyáltalán nem mindegy, mit adunk közre magunkról a közösségi oldalakon. A szabályozástól nem lehet csodát várni: az önkorlátozás és az egyensúly hoz megoldást Illusztráció: Szendi Péter

A témához kapcsolódva Nyilvánosságunk és közös titkaink – adatok és feladatok címmel dr. Szabó Eszter és dr. Csizmadia Attila tartott előadást a Facebook veszélyeiről, személyes adataink védelméről, a gyerekek fenyegetettségéről. A Delfin Sportiskolai Sportegyesület szülőket, érdeklődőket, hobbi- és versenysportolókat is hívott az alkalomra. Az előadók a Facebookkal kapcsolatos legfrissebb sokkoló hírt említették, érzékeltetve, milyen világ vesz körül minket: 87 millió felhasználó adata kerülhetett ki szabálytalanul az oldalról, 32 ezer magyar felhasználó is érintett lehet a botrányban. A Facebook-közösségnek szinte mindannyian tagjai vagyunk, ott is személyes adatokkal azonosítjuk magunkat. De mi történik a személyes adatokkal, ki vállalja értük a felelősséget? A válaszokért Mark Zuckerberg alapító elnök-vezérigazgatót április elején meghallgatásra idézték be a kongresszusba. Ő beismerte a közösségi portál tévedését, teljes körű vizsgálatot ígért és intézkedéseket jelentett be a személyes adatok védelme érdekében. Dr. Szabó Eszter elmondta, a meghallgatás egyik központi kérdése az volt: hogyan definiálható a Facebook. Vajon ez egy bank? Hisz pénzügyi tranzakciót lehet végrehajtani a felületen. Vagy egy adatkezelő, esetleg egy technológiai vagy médiacég? Zuckerberg leginkább technológiai vállalkozásként határozta meg az oldalt. Üzleti partnerének, Sean Parkernek a nyilatkozatát is idézte: „Minden agyalás, ami ezeknek az alkalmazásoknak a kifejlesztése körül zajlott, teljes egészében arról szólt, hogy miként tudnák az emberek idejéből és tudatos figyelméből annyit megkaparintani, amennyit csak lehetséges.” Úgy tudtak megfelelni e célnak, hogy kitalálták a közösségi megerősítő visszajelzéshurok fogalmat, azaz a like-ok rendszerét, ami arra az emberi motívumra épít, hogy vágyunk az elismerésre, a létezésünk megerősítésére.

Az előadók azt hangsúlyozták a jelen lévő fiataloknak: jó, ha valódi emberi közösségeket építenek a kibervilág helyett. A Delfin Sportiskolai Sportegyesület például ilyen, érdemes ezt megőrizni, értéknek tartani. Felhívták a gyerekek figyelmét: a személyiségi jog abszolút jog, és egyáltalán nem mindegy, mit adnak közre magukról.

Sport

A sportolók ugyan nem közszereplők, de megjelenésük a közszereplőkéhez hasonló. Látványos, és a média figyelmét vonzza sportáguk, a torna – a tornászok kibertérben való jelenléte elkerülhetetlen. Ugyanakkor a szabályozástól nem lehet csodát várni: az önkorlátozás és az egyensúly hoz megoldást, ha ezeket tudatosan kezelik. A médiamegjelenésekben a szerzői jogokra figyelemmel posztoljanak – magatartási kódexet javasoltak a gyerekeknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában