megelőzhető

2018.04.26. 13:00

Tűzgyújtási tilalom nincs, de szaporodnak a következménytüzek a megyében is

Nincs tűzgyújtási tilalom, szaporodnak a következménytüzek, amelyek kis odafigyeléssel megelőzhetők.

PÓSFAI PÉTER

A tavasszal esedékes kerti munkák után a legtöbb gazda igyekszik mielőbb megszabadulni a levágott és megszáradt rőzsétől. Ugyan évek óta vitázunk azon, hogy a hosszasan füstölgő kerti tüzek mennyi káros anyaggal mérgezik a levegőt, a disputa vége mindig ugyanaz: ahol kiskertek vannak, ott rendszeresen fellobbannak a lángok, nincs mit tenni, égetni kell!

A szokatlan, áprilisi kánikulában előfordulhat, hogy a gondosan egymásra rakott lefűrészelt ágak, a megszáradt falevelek tavalyi maradékát égetni szándékozók minden igyekezete ellenére megtörténik a baj – a leégő tűz nem sokkal később újra feléled, és úgynevezett következménytűz alakul ki.

Tűzoltók egy kihunytnak hitt máglya oltása közben Fotó: VMKI

Több, a közelmúltban megtörtént eset figyelmeztet arra, hogy az előző nap leégettnek tűnt máglya maradéka később – akár 24 óra múlva – kezd újra izzani, egyre intenzívebben füstölög, majd belobban.

Egyed Lászlót, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjét kérdeztük a tavaszi gallyégetés veszélyeiről.

- A megszáradt ágak, levelek elégetését nem tiltja jogszabály, ugyanakkor fontos betartani a tűzgyújtás általános szabályait. Jelenleg az ország területén nincs tűzgyújtási tilalom, de azért ismernünk kell a tűzgyújtási napok területileg meghatározott, önkormányzati rendeletben is rögzített rendjét. A tűzrakás helyét gondosan elő kell készíteni, lehetőség szerint kövekkel körberakni, majd arra is figyeljünk, hogy a tűz közelébe ne kerülhessenek gyúlékony anyagok. A szabad területen rakott máglya esetén mindig legyünk körültekintőek, hiszen például az erős szélben soha nem szabad tüzet rakni. Ha meggyújtottuk a tüzet, gondoskodjunk annak felügyeletéről, ha pedig leégett, és elült a füst, lehetőleg locsoljuk bő vízzel a fészkét. A legutolsó tennivalónk, hogy bőven szórjunk földet az elszenesedett maradványokra – hallottuk a szóvivőtől.

Mivel felelősséggel, körültekintéssel tartozunk a szomszédos kertek tulajdonosai iránt, nem árt azzal is tisztában lennünk, hogy a környéket hosszasan beterítő füst, a gondatlanságból újra belobbanó tűz sokak életét keserítheti meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában