Esély a fáknak

2018.04.10. 11:30

A leendő Tündérkert új közösségi programokat hívhat életre Vasváron

A város az úgynevezett Gesztenyés-hegyen másfél hektáros ingatlant vásárolt. A területre őshonos gyümölcsfákat ültetnek, közösségi tér készül, és egy új turisztikai kilátó megépítése is a tervek között szerepel.

Pogács Mónika

Tóth Balázs a leendő Tündérkertet mutatja, amit őshonos gyümölcsfákkal telepítenek be Fotók: Pogács Mónika

Lekvár „teremhet”

A hegyi részt közösségi műveléssel szeretnék majd gondozni. A cél, hogy civil szervezetek is kapcsolódjanak a programhoz. A város végzi el a terület rendbetételét, és a gyümölcsfák ültetését. Később, ha a fák termőre fordulnak, helyi termékek, például lekvár, gyümölcslé előállításában számít majd Vasvár a civiljeire. Így újra tartalmat nyer a sokak által ismert ’Vazs megye, Vazsvár, ott terem a lekvár’ mondás. De addig még sok a teendő. 10 millió forintos, korábbi, zártkerti revitalizációs pályázati programból már megtisztította a beerdősült birtokot az önkormányzat.

Tóth Balázs a leendő Tündérkertet mutatja, amit őshonos gyümölcsfákkal telepítenek be, új közösségi tér épülhet Fotók: Pogács Mónika

Esély a fáknak

- Szeretnénk kialakítani itt egy közösségi teret, amit sokan tudnak majd élvezni – mutatott körbe a kitisztított területen Tóth Balázs polgármester. – A régi gyümölcsfákat meghagytuk, hogy azok tavaszra esélyt kapjanak és megláthassuk, melyik terem még szabad álláshoz, napfényhez jutva – tette hozzá.

Öreg dió-, szilva-, cseresznyefák sorakoznak egymástól tisztes távolságra az enyhén lejtős területen. A másfél hektáros birtokon egy, korábban lakóházként funkcionáló egyszintes épület is áll. Ha megmenthető, az lesz a közösségi programok fókuszpontja terasszal, grillezőhellyel, szabadtéri kemencével.

- A ház mellett van még egy építmény a területen, szinte szigetszerűen elkülönülve, húsz méter magas háromszögelési térképészeti alappont. Abból a későbbiekben kilátó is lehet – avatott be későbbi tervekbe is a városvezető.

A közösség szerepe

Tóth Balázs elmondta: azért volt jó vétel a szőlőhegyi birtok, mert egyben van egy nagy terület, ellentétben a zártkerti ingatlanok többségével, amelyek parcellákra, szűk területekre szabdaltak, szerteágazó tulajdonosi szerkezettel.

- Bízom benne, hogy a rendben tartását is jól meg tudjuk szervezni. Ősszel gyümölcsfákat ültetünk majd. Aztán jó lenne, ha közösségi erő, több civil szervezet vállalná a fenntartást a várossal közösen – fogalmazott Tóth Balázs. Cél, hogy a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegyék a kertet, amely újabb közösséget erősítő, programgeneráló eleme lehet a városnak. Az ahhoz vezető úton talán az egyik legnehezebb munkát már elvégezték. Szecskázott, aprított faágak borítják a gaztól, invazív növényektől megtisztított talajt. A birtokon egy farakás is magasodik már.

- Úgy adtuk a megbízást a vállalkozóknak, hogy a tíz centiméter átmérő feletti fatörzseket tegye félre. Szociális tűzifa lesz belőle télre. Már ez is egyfajta bizonyíték, hogy a terület a közösség hasznára lehet – mondta el a polgármester.

A területen egy térképészeti pont áll, amelyből egyszer kilátó is lehet

Jövőkép

A zártkerti területen tehát a gyümölcstermesztés lesz a fő irány.

- Igen, ez a cél. Azért hagytuk meg a régi gyümölcsfákat is, mert így nem lehangolóan üres a terület és a fiatal fák ültetése után látni lehet majd a folytonosságot a régi és az új között -hangsúlyozta Tóth Balázs.

Egy kút is áll a birtokon. A zártkerti pályázat második ütemének részeként szivattyúval látják el, így a vízkivételi lehetőség is biztosított lesz a növények számára. Egy év múlva a kerítést kapott területen már új gyümölcsfák lehetnek. Az ültetéséhez agrárszakember bevonását tervezi a város. Vasvári fiatalban gondolkodnak, aki a fafajták oltásában, előállításában egyre elismertebb szakmai tekintély.

- Szeretném, ha egy helyi születésű fiatalember, Drimmer Márton lenne a szakmai vezetője a telepítésnek, akinek vasvári gyümölcsfái a vasvári zártkertben a vasvári közösség számára teremnének – fogalmazta meg jövőbeli reményeit a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában