tipsol

2018.05.14. 20:00

A figyelemfelhívás volt a célja a sebességmérő akciónak

A figyelemfelhívás és a megelőzés volt a célja a kedd reggelig tartó 24 órás sebességmérésnek.

Budai Dávid

Az autósok visszavették a sebességet Szombathelyen a Kárpáti Kelemen utcában, amint meglátták Porpáczy Evelint a traffipax mögött. Ez volt a Speedmarathon egyik helyszíne Fotó: Szendi Péter

Hétfő reggel hat óra óta egészen ma reggel hat óráig nem volt jó ötlet száguldozni Európában, így Vas megyében sem, mivel a magyar rendőrök, köztük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezéséhez, a 24 órás sebességméréshez. A rendőrök a mérési pontok kiválasztásához ezúttal az állampolgárok segítségét is kérték, akik összesen 37 helyszínt javasoltak. Egyebek között mérték a sebességet Sitkén, Tokorcson, Nagysimonyiban és Szombathelyen is öt helyszínen. Mivel a Kárpáti Kelemen utcát többen is megjelölték, így a rendőrök ott mutatták meg a sajtó képviselőinek és a javaslatot tevő állampolgároknak, hogyan működik élesben a sebességmérés. Barki László annak a 28 állampolgárnak az egyike, akik segítettek a rendőröknek kiválasztani a mérési helyszíneket.

Barki Lászlót – aki két mérési helyszínre is tett javaslatot – a rendőrség hívta meg a Kárpáti Kelemen utcai sebességmérésre. A traffipaxot Porpáczy Evelin kezeli, mellette László Péter, a Vas Megyei
Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője áll Fotó: Szendi Péter

Ő Tanakajdot és a Söptei utat javasolta, a rendőrség pedig mérte is a sebességet mindkét helyszínen. A Söptei úttal kapcsolatban elmondta: a reggeli és a délutáni órák a legrosszabbak. Olyankor nem ritka, hogy nyolcvannal száguldoznak az utcában. Tavaly az úthibák miatt harmincas korlátozás volt érvényben egy szakaszon, de akkor sem tartották be, még az ötvenet sem – mesélte. Hasonló a helyzet a Kárpáti Kelemen utcában is, ott ráadásul nagyon sok a gyerek is – ezt már az utca egyik lakója, Pelle Pál Péter mondta. Az amúgy is keskeny út egy részén ráadásul nincsen járda, ezért a gyalogosok sokszor kényszerülnek arra, hogy átmenjenek a túlsó oldalra vagy az úttesten közlekedjenek, az őket kerülgető autósok gyorshajtása pedig csak fokozza a balesetveszélyt. Mint megtudtuk, ott is a reggel és a délután a legkritikusabb időszak. Ugyanezt mondta Kovács Gyula, aki nemrégiben aláírásgyűjtést kezdeményezett azért, hogy az utcát tehermentesítsék, építsenek kerékpárutat és korlátozzák harmincra a megengedett legnagyobb sebességet.

A kelleténél is jobban lassítottak

Hétfőn délelőtt 11-kor a Kárpáti Kelemen utca nyugodt volt, az autósok szemmel láthatóan a kelleténél is jobban lassítottak, amint meglátták a rendőröket. – Nagyon ritkán mérnek ilyenkor jelentős sebességtúllépést a kollégák, az állampolgárok betartják a szabályokat. A hasonló akciók célja a megelőzés és a figyelemfelkeltés, a legtöbb baleset ugyanis még mindig a sebességtúllépés miatt következik be – hangsúlyozta László Péter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Elmondta: a rendőröknek a megyében összesen hat sebességmérő berendezésük van, és ezeket rendszeresen használják, amire szükség is van, hiszen nem múlik el úgy nap, hogy ne érkezne hír halálos balesetekről az országban.

Az autósok visszavették a sebességet a Kárpáti Kelemen utcában, amint meglátták Porpáczy Evelint a traffipax mögött Fotó: Szendi Péter

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben a 12 ezer 650 közlekedési baleset harmada: 4172 eset a sebesség nem megfelelő megválasztásából eredt, vagyis naponta tizenegyszer történik meg a baj azért, mert a megengedettnél gyorsabban hajtunk.

A balesetveszély mellett persze azért sem szerencsés száguldozni, mert nagyon sokba kerülhet, ha beleszaladunk egy traffipaxba. Már 15 kilométer/órás sebességtúllépés esetén 30 ezer forint lehet a büntetési tétel, de ha például 130-al mérnek be minket lakott területen, akkor már 300 ezer forintunk bánhatja a túlzott sietséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában