csillagászat és űrkutatás

2018.05.18. 08:00

A Szaturnusz holdjára utaztak képzeletben a szombathelyi diákok

Bolygóközi expedícióról készítettek tudósítást, a csillagászat és az űrkutatás témájában vetélkedtek a szombathelyi diákok.

Tóth Kata

Kalocsai Zoltán, Horváth Szabolcs, Szilványi Dániel a Cassini-915 csapat a versenyen Fotó: dr. vincze Ildikó

Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban kiemelten foglalkoznak tehetséggondozással: minden tanévben, szerdánként általános iskolásoknak tartanak csillagászat klubot. Az idén a klub munkájában rendszeresen résztvevő diákok alkotta Cassini-915 csapat a 8. Országos Kulin György Csillagászati Diákvetélkedő országos döntőjébe jutott. A vetélkedőn hazai és határon túli magyarajkú általános iskolások mérték össze a tudásukat a csillagászat, az űrkutatás témájában. Három internetes forduló után a legjobbak múlt szombaton Tatán versenyeztek.

Kalocsai Zoltán, Horváth Szabolcs, Szilványi Dániel a Cassini-915 csapat a versenyen Fotó: dr. vincze Ildikó

A döntőben tárgyi tudásukon kívül szükség volt kreativitásukra és problémamegoldó készségükre is. A felkészülés során egy képzeletbeli bolygóközi expedícióról kellett tudósítást készíteniük, amit bemutattak a zsűrinek. A csapat az Enceladusra, a Szaturnusz egyik holdjára tervezett utazást – a harmadik helyezést szerezték meg ezzel. Felkészítőjük dr. Vincze Ildikó, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium csillagásza volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában