Noé bárkája a falu határában

2018.05.09. 11:30

A szergényi kutyamenhely alkalomadtán iskolai csoportokat is szívesen fogad

A település határában található kutyamenhelyt a budapesti székhelyű Noé Állatotthon Alapítvány működteti. Az alapítvány vezetőivel együtt néztünk körül a menhelyen, amelynek lakói azonnal elbűvöltek minket is.

GYURICZA IMRE

S. Molnár Piroska és Rudi Ferencné az örökbefogadható kutyákkal

A szergényi kutyamenhelyre érve első személyes benyomás: egy kis zavar. Hirtelen kellene áttekinteni, átlátni a telep elrendezését – ez kis idő múlva sikerül is. Mert valaki azonnal feltűnik és eltünteti zavaromat. Ő Sasson – az egyik kennelből. Nomen est omen: a hetvenes évek frizuradivatját idézi vissza a bundája. Egy briard pásztorkutya, amely – vagy inkább aki? – szereti a családi otthon melegét, a gyerekek nagy barátja, roppant fegyelmezett kutyus, nagyon érzékeny. Durva bánásmóddal semmire sem lehet vele menni, jutalmazással jól nevelhető.

Csótban találták a kutyát, van benne chip, de az nincs regisztrálva, rengeteg kullancsot találtak benne, így Lyme-kór ellen is kezelni kellett. A telep az eredeti tulajdonost keresi, de ha nem lesz meg, a kutya természetesen örökbefogadható.

S. Molnár Piroska és Rudi Ferencné az örökbefogadható kutyákkal

A szergényi telephelyet 2017 óta a Noé Állatotthon Alapítvány működteti, egy budapesti telephellyel együtt.

Éppen vízvezetéket szerelnek önkéntesek és szakemberek. A víz alapvető feltétel a 80 kutya ellátásához, eddig azonban a munkatársak hosszú slagokat ráncigálva itatták, látták el a kennelekben lakó kutyákat.

Matuschek Zoltán alapította a budapesti állatotthont, ahol nemcsak kutyák, hanem egészen egzotikus állatok is menedéket találhatnak. Azt mondja, hosszas vívódás után vették át az itteni telephelyet. Hiszen Szergény „a világ végének” tűnt a fővárosból nézve. Szoros együttműködésben dolgoznak a Celldömölkön található karanténtelephellyel. Itt látják el chippel és védőoltással a talált ebeket, amelyek aztán a karantént követően kerülhetnek Szergénybe. Minden kutya ivartalanított, hiszen van elég feladat szaporulat nélkül is.

Tasnádi Kata alapítványi elnök vezet körbe: újabb csintalan gyerkőcökre emlékeztető kutyákkal ismerkedhetek meg. Gránát mutatkozik be, egy munkavonalas német juhászkutya. Pápáról érkezett a menhelyre, nehezen fegyelmezhető, robbanékony kutyusként ismerték meg. Rövidesen kiderült, hogy nagyon is jól ismeri az alapvető parancsokat, szabályokat, de aki magához akarja venni, határozott egyéniségnek kell lennie, mert különben Gránát azonnal a fejére nő.

Perla és Júda érkezik. Perla rendkívül tevékeny, mozgékony állat, neki sokat mozgó, nyughatatlan család kellene, náluk érezné otthon magát. Méltó társa Júda: szintén örökmozgó kutya, neki is olyan család lenne jó, ahol tudnak élni a benne levő rengeteg energiával. Nagyon barátságos, ragaszkodó kutya. Ami a fajtájukat illeti: nehezen lennének besorolhatók. Matuschek Zoltán egyébként azt mondja, hogy sokkal jobban kedveli a keverékeket, szerinte a fajtatiszta kutyák ma már „rendkívül túltenyésztettek”, és ez sok gondot okoz a tulajdonosoknak.

Tasnádi Kata alapítványi elnök Fotók: Gyuricza Imre

A Szergény határában található kutyamenhely előzetes egyeztetés után szívesen lát iskolai csoportokat is. Szükség van itt a támogatókra, az önkéntesekre. Szép és nemes dolog a kutyákról való gondoskodás, aki erre vállalkozik, az nehéz, de hálás feladatot vállal. Sassontól, Perlától, Júdától az első találkozás után is nehéz elszakadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában