kerekesszékkel

2018.05.18. 06:55

Akadálymentesítés vagy lakáscsere a megoldás a szombathelyi férfinek?

Egy kerekesszékbe került férfi mindennapjait könnyítené meg az akadálymentesítés. Kérdés, hogy ez megvalósítható-e az önkormányzati bérlakásban.

Tóth Kata

Pődör János nehezen közlekedik a lakásban a kerekesszékkel Fotó: Szendi Péter

Egy Váci Mihály utcai tízemeletes épület egyik önkormányzati bérlakásában élő házaspár, Pődör Jánosné és a férje fordult lapunkhoz. Mindketten kisnyugdíjasok, néhány hónappal ezelőtt kerekesszékbe kényszerült a férj, emiatt összkomfortos, kétszobás, ötödik emeleti lakásukat akadálymentesíteni kellene, ami a bejárati ajtó és néhány belső ajtó cseréjét, valamint a fürdőkád zuhanyzóvá alakítását jelentené – azt mondják, erre volt már példa a tömbben. A feleség elmondta: lakásfelújításuk ügyében keresték fel a bérbeadó Szova Nonprofit Zrt.-t – akkor még nem volt mozgássérült a férje –, rajta keresztül árajánlatot kértek és kaptak vállalkozóktól a munkálatok elvégzésére: összesen 380 ezer forintról. A Szovánál azt is megtudták: ha saját költségükön elvégeztetik a munkálatokat, akkor

később a teljes összeg beszámítható, gyakorlatilag egy évig nem kellene bérleti díjat fizetniük. Pődörék anyagi lehetőségeit meghaladja a csere, azt kérték, segítsünk megoldást találni a problémára.

Az esettel kapcsolatban a Szova Zrt.-nél érdeklődtünk. Válaszlevelükben Potyondi Nikolett kommunikációs és HR-munkatárs arról tájékoztatott: a bérlakásban található ajtók cseréjének szükségességéről szakértői vélemény alapján a bérbeadó – jelen esetben a Szova – dönt, és a rekonstrukció is a bérbeadó kötelessége, de megállapodás alapján a bérlő saját költségén elvégeztetheti a munkálatokat. Ebben az esetben a teljes összeg beszámítható, mégpedig a lakbértámogatással csökkentett költséggel számolva. A levélben az is szerepelt: a szóban forgó ingatlan akadálymentesítése műszaki adottságai miatt nem megoldható.

Pődör János nehezen közlekedik a lakásban a kerekesszékkel
Fotó: Szendi Péter

A jelenlegi 70 centiméteres ajtók nem szélesíthetők, tolószékkel sajnos a kicserélt, új nyílászárókon keresztül sem lehetne közlekedni. A panellakások fürdőjének kialakítása okán pedig a fürdőszoba és a szomszédos helyiség között lévő szintkülönbség sem engedi a tolószék akadálytalan haladását. A megoldás egy bérleménycsere lehet, amelynek eredményeképp olyan ingatlanba költözhetnének Pődörék, amely akadálymentessé tehető. Bérlőiknek azt javasolják: lakáscsereigényükkel forduljanak az önkormányzat lakásirodájához. Hozzátették: a bérlő egészségügyi állapotában bekövetkezett változáshoz igazítani a bérleményeket nem kötelessége társaságuknak. A segítség az önkormányzat által működtetett bérlakásrendszer lehet, amely kedvező árú lakhatási lehetőséget kínál a rászorulóknak. Közölték azt is: ügyfeleikhez együttérzéssel közelítenek, és igyekeznek figyelembe venni az egyéni sajátosságokat, de munkájukat meghatározott jogszabályi keretek között végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában