Megmentették a faburkolatot

2018.05.11. 12:00

Az utolsó pillanatban restaurálják a Refektórium gyönyörű szószékét Szentgotthárdon

Egy sikeres, határokon átnyúló pályázatnak köszönhetően hamarosan befejezik az egy éve kezdődött restaurálási munkákat a szentgotthárdi Refektóriumban. A város egyik gyöngyszemének tartott közösségi tér, amely nagyon sok kulturális esemény helyszíne, régi fényében pompázik már most is, a munkálatok befejezése előtt pár héttel.

Civil/Horváth R. László

A régi-új környezetben pompázó (felolvasó) szószék Schrezenmayer Kaspar ciszterci rendi laikus, fafaragó, műasztalos munkája, aki 1734-től dolgozott Szentgotthárdon, és a rendház műhelyének vezetője volt – mondta Papp Bálint Fotó: Horváth R. László / Civil

- Az ESCAPE projektet két magyar és hat szlovéniai partner közösen dolgozta ki azzal a céllal, hogy a települések szempontjából kiemelt jelentőségű kulturális örökségek turisztikai vonzerejét növeljék – mondta elöljáróban Papp Bálint stratégiai és fejlesztési ügyintéző.

A régi-új környezetben pompázó (felolvasó) szószék Schrezenmayer Kaspar ciszterci rendi laikus, fafaragó, műasztalos munkája, aki 1734-től dolgozott Szentgotthárdon, és a rendház műhelyének vezetője volt – mondta Papp Bálint Fotó: Horváth R. László / Civil

A Refektórium az egykori ciszterci szerzetesek étkezője volt, amely Szentgotthárd központjában, a barokk templom közvetlen szomszédságában, a jelenlegi polgármesteri hivatal udvarán található. A falakat alul 130 centiméteres lambéria díszíti, amelynek restaurálása a napokban fejeződik be. A mennyezeti festményt Gusner készítette, rajta Szent Gotthard püspök az apátságot Márián keresztül a Szentháromság oltalmába ajánlja. Figyelemre érdemes része, hogy ez a kép ábrázolja az eredetileg tervezett templom látványképét, a kolostorral.

1745-ben készült

- A város jó gazda módjára igyekszik eredeti szépségében a látogatók elé tárni Szentgotthárd turisztikai értékeit – válaszolta kérdésünkre a szakember, aki négy esztendeje dolgozik az Önkormányzati és Térségi Erőforrások osztályán. – Ezért is döntött úgy a város vezetése, hogy az 1745-ben készült faburkolatot helyreállíttatja. Az elemeket már 1990-ben leszerelték, de a restaurálás különféle okok miatt elmaradt. Az intarziák az elmúlt harminc év alatt sok mindenen keresztül- mentek a budapesti raktárakban. Az utolsó pillanatban sikerült az utókor számára megmenteni, konzerválni ezt a páratlan szépségű asztalosmunkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában