egészségmegőrző programok

2018.05.10. 07:00

Egészségfejlesztési iroda nyílt Szombathelyen

A megyeszékhely és a szombathelyi járás egészségfejlesztési irodáját adták át tegnap a korábban prevenciós háznak helyet adó Nádasdy Ferenc utca 4. szám alatti épületben.

Tersztyánszky Krisztina

Nordic walkinggal, együtt az egészségért Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

 

A jelképes szalagátvágás: Koczka Tibor alpolgármester, Kecskés László, az egészségügyi bizottság elnöke, Vigné Horváth Ilona GESZ-igazgató, dr. Puskás Tivadar polgármester, prof. dr. Nagy Lajos főigazgató Fotó: Nagy Jácint / VN

Az egészségmegőrző programoknak helyet adó intézmény létrehozására a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezete 90 millió forintos uniós támogatást nyert, az összeg az iroda kétévi működtetésére lesz elegendő. A szombathelyi önkormányzat pedig vállalta, hogy további három évig finanszírozza az iroda működését. Vigné Horváth Ilona igazgató elmondta, hogy 160-féle programot tartanak: önállóan, a társszervezetekkel együtt, illetve a járás településein. Az egészségmegőrző foglalkozások palettáján szerepelnek mozgásos programok, főzőklub, sportnapok, lesz súlykontrollcsoport és egyéni tanácsadás, sőt mentálhigiénés szakember is a segítséget igénylők rendelkezésére áll. A négy főállású szakemberrel működő intézmény a Markusovszky kórház és a Vas Megyei Kormányhivatal Nép-egészségügyi Főosztálya szakmai támogatásával, a háziorvosokkal és számos civil szervezettel együttműködésben, a város egészségfejlesztési tervével összhangban végzi a munkáját.

Nordic walkinggal, együtt az egészségért Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

A szervezők a megnyitó alkalmából tartalmas programokkal adtak ízelítőt tevékenységükből. Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntője után prof. dr. Nagy Lajos kórházi főigazgató a sztrókkal kapcsolatos felvilágosító munka fontosságáról szólt. Falusiné Kiss Marian dietetikus az egészséges táplálkozásról beszélt, ínycsiklandó falatokkal illusztrálva. Végül dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos mesélt a hasznos nordic walkingról, amelyet aztán mindenki ki is próbálhatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában