Május elseje

2018.05.02. 11:30

Hadtörténeti bemutatót tartottak a skanzenben

A VIII. Magyar Lovas Hadtörténeti Bemutatót tartották május 1-jén a Vasi Skanzenben a régi korok vitézei mellett mai katonákkal.

Merklin Tímea

Öntudat

A rendezvény legfőbb szervezője évről évre a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyomány-őrző Egyesület, amelynek célja a nemzeti öntudat erősítése. Ezt olyan történelmi korszakok, események felelevenítésével szeretnék megvalósítani, amelyek a magyar nemzet számára önbizalmat, erőt, dicsőséget adtak, és joggal lehet ezek miatt eleinkre büszke a ma embere is. Ezért szervezik meg a partneregyesületekkel közösen évente a Magyar Lovas Hadtörténeti Bemutatót családi programnak szánva.

Előadások

A skanzenben már reggel tábort vertek a hagyományőrző egyesületek és a Magyar Honvédség katonái, akik szerződéses, önkéntes területvédelmi és önkéntes műveleti tartalékosokat toboroztak. Itt volt a Magor Íjász és Hagyományőrző Egyesület a honfoglalás korából, a Nyugati Gyepük Pajzsa Haditorna Egyesület az államalapítás idejéből. A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Fekete Sereg Csoportja Mátyás király időszakát elevenítette fel. A körmendi Batthyány Lovas Bandérium Rákóczi korát idézte, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület a huszárvilágot. A Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör és a Vasi k. u. k. matrózok Hagyományőrző Csoportja a világháborúk korát jelenítette meg.

A hadtörténeti bemutatóra délután kilátogatott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és dr. Puskás Tivadar polgármester is, akik üdvözölték a különböző korok vitézeit – őket pedig díszlövésekkel köszöntötték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában