aranyhíd

2018.05.17. 13:44

Harminc tanulásban akadályozott gyerek, négy segítő kutya

Immár a tizennegyedik tanévet zárta le az Aranyhíd három fejlesztő osztálya és a velük dolgozó terápiás kutyák a minap a szombathelyi Kutyaiskolában rendezett majálison.

Tersztyánszky Krisztina

Majális négylábúakkal Fotó: Aranyhíd

A Négylábúak az Emberért Közhasznú Alapítvány terápiás kutyavezetői 2004-ben kezdték meg az állatasszisztált terápiát a korai fejlesztőben, óvodásokkal. A tapasztalatok olyan jók voltak, hogy még ebben a tanévben bevezették a foglalkozásokat az iskolás korosztálynál, az értelmileg akadályozott gyerekeknél is. Azóta eljutottak a Rum Kastély Nevelőotthonba és több más gyermekintézménybe, igazán tartós kapcsolat azonban az Aranyhídhoz köti őket. Van gyerek, akinek már három éves kora óta figyelemmel kísérik a fejlődését, s azóta már el is ballagott. A terápiás foglalkozásokért sem az iskolának, sem a szülőknek nem kell fizetni, mivel a kutyák nevelésével, gondozásával járó költségeket tizenegy éve az Új Európa Alapítvány vállalja magára.

A sérült gyermekek heti egy kutyás óráján sokoldalú fejlesztés folyik. A kis létszámú csoportokban a kutya motivációt jelent, jelenlétében a diákok szinte minden feladatot szívesebben végeznek, és örömöt, sikerélményt jelent számukra az is, hogy a négylábú engedelmeskedik a kéréseiknek. De vajon hogyan élték meg a „majálist”, amikor több kutyával és nagyobb szabadsággal találkoztak?

Majális négylábúakkal Fotó: Aranyhíd

- Körülbelül harminc gyerek volt kint tíz felnőtt kíséretében, és ritka alkalomként Saci, Liza, Zsömi és Dió is együtt dolgozott velünk – árulja el Schrőterné Vári Anita terápiás kutyavezető. – Csapatokat alkottunk, versenyeztünk. Egy kicsit más feladatokkal kellett készülnünk, mint a mindennapokban, kihasználni a szabad természet és a kutyaiskolai eszközök adta lehetőségeket.

A harmadik osztályos Gerti, aki imádja a kutyusokat, és ő felügyelt odakint az épp feladat nélkül levő négylábúakra, így fogalmaz: boldogok voltak a kutyák! Horváthné Kapiller Izabella gyógypedagógus hozzáteszi:

- A gyerekektől csupa pozitív visszajelzést kaptam ezzel a nappal kapcsolatban. Az ő számukra mindig öröm, ha kimehetnek az épületből, és öröm az is, ha együtt dolgozhatnak a kutyusokkal. A kettő együtt igazán maradandó élmény volt mindenki számára.

Még néhány óra a tanév végéig, aztán nyári pihenőre mennek a gyerekek, a tanárok, és bizony a terápiás kutyák is. Nekik is fárasztó egész éven át a türelmes, figyelő, fegyelmezett munka a terápiás kutyavezetők utasításait lesve, a nehézségekkel küzdő gyermekek minden lépését, érzelmi rezdülését figyelemmel kísérve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában