természetvédelem

2018.05.11. 17:49

Két napig miénk az Alsó-rét – Madarak és fák napja Kőszegen

Pénteken délelőtt óvodások és ötfős általános iskolai csapatok népesítették be az Alsó-rétet, szombaton szabadba vágyó családokat, baráti társaságokat várnak a szervezők  a Miénk itt a rét! természetvédelmi programra.

Tóth Kata

Izgalmas formában ismerkednek a természettel Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Süss fel nap, fényes nap – így, énekelve hívogatták a szombathelyi Váci iskola hetedikesei tegnap délelőtt a felhők mögött bujkáló napot a kőszegi Alsó-réten. Vetélkedni érkeztek, az esőcseppek egyáltalán nem szegték a kedvüket, ahogy az óvodásokét sem, akik kergetőztek, zsibongtak a füvön. Egyszer csak gólya szállt közéjük, pontosabban egy gólyának öltözött ember, aki kiterjesztette a szárnyait, a kicsik pedig követték mindenhová, nem győzték utánozni. Miért vitorlázik így a gólya? Mivel táplálkozik? – kérdezte tőlük a madár, majd „elrepült” a Felsővárosi ovisokkal az első állomásig. Ott gólyafészket építettek gallyakból, ágakból, szénából – hasonlóan az igazi gázlómadárhoz, amely művészien rak fészket. A játékkör következő állomásán az év madarával, a vándorsólyommal kapcsolatban kaptak feladatot, sólyomjelmezbe is bújhattak. Filcmadár-felismerés volt a következő feladványuk, végül azzal szembesültek a gyerekek: nem csak „embermódra” érzékelhető a világ, van más perspektíva is, például a rovaroké. – A mese, a beszélgetés a lényeg, és hogy olyan információkat rejtsünk el, hogy hasznos tudnivalóval mehessen haza mindenki.

 

A pénteken és a szombaton érkezők is kipróbálhatják a játék- és a vetélkedőkört is

– tudtuk meg Kóródi Blankától, Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tájegységvezetőjétől, aki nemcsak az ovisoknak szánt, hanem az iskolásoknak összeállított vetélkedőkörön is a kalauzunk volt. A nagyoknak szánt versenyen már pontokat lehetett szerezni, a tíz állomás közül az elsőnél a fűbe feküdtek a gyerekek, becsukott szemmel madársziluetteket kellett felismerniük, egy másik állomáson növényfajokat. Tilda, a vándorsólyom fogadta az egyik sátornál az érkezőket, egy másik helyen pedig a ragadozó életmódot élő darázspók „bőrébe bújva”, lengőtekével szereztek zsákmányt a diákok, és olyan állomás is akadt, ahol egy óriásszitakötő makettjét rakták össze.

Izgalmas formában ismerkednek a természettel Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az Írottkő Natúrparkért Egyesület 11. alkalommal szervezi meg a Madarak és fák napját. Két sétaösvényt kaszáltak a helyszínen – az egyiket a legkisebbeknek, a másikat a nagyobbaknak –, azoknak az állomásait végigjárva vetélkedtek tegnap a gyerekek. A kisebb körön ma is „csak” játszani lehet, aki a tízállomásos nagyobb vetélkedőkört végigcsinálja, az pontokat szerezhet. Az elért pontszámok alapján győztest hirdetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában