monumentum

2018.05.18. 20:06

Kiegészítették az ivánci emlékművet

Tavaly emeltek emlékművet a Szovjetunióba hurcolt ivánciak tiszteletére, mostanra kiegészítették a monumentumot.

Bakos Ágnes

A tábla bal alsó sarkára került a kiegészítés Fotó: Szendi Péter

1945. április 8-án több mint száz ivánci férfi indult a Szovjetunióba, munka- és fogolytáborba – miközben azt hitték, zalai vasútvonalak újraépítésére toborozták őket. Az ő tiszteletükre és emlékükre emelték a jelképes téglafalat: szögesdróttal és hatalmas névtáblával. Tavaly készült el, februárban avatták fel ünnepélyesen – azóta viszont ki kellett egészíteni a névsort.

A tábla bal alsó sarkára került a kiegészítés Fotó: Szendi Péter

– A tavalyi eseményen a családom is megjelent a megemlékezés virágaival, sajnos szomorúan láttuk, hogy édesapánk, Gerencsér Gyula neve lemaradt, pedig társaival együtt több mint két évet volt ott, ezeken a meséin nőttem fel – árulta el Vass Lászlóné. Nem hagyták annyiban a sajnálatos eseményt: beszerezték a szükséges dokumentumokat, azokat átadták Gyarmati Tibornak, Ivánc polgármesterének, aki készségesen együttműködött velük, így felkerülhetett Gerencsér Gyula neve is az ivánci táblára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában