Ezer Lámpás Éjszakája

2018.05.26. 08:00

Miért szöknek el? – Ajánlatos a gyermek virtuális kapcsolatait is figyelni

 Május végén, az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódóan tartják meg az ország számos pontján az Ezer Lámpás Éjszakáját, amikor koncertekkel és egyéb, látványos programokkal hívják fel az emberek figyelmét a gyermekeltűnések problémájára.

VN

Vasárnap tíz magyar városban 20 ezer világító lufit engednek egyszerre a magasba az eltűnt gyerekekért, egyben mutatva a fényt azok számára, akiket hazavárnak Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

Némethné dr. Zsigó Zitától, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy Vas megyében az eltűnés miatt körözött gyermekek száma alacsony. Az ilyen eljárások túlnyomó többségét a gyermekvédelmi intézményekből elszökött fiatalkorúak megtalálásának érdekében kell indítani. Ugyan a nevelőintézetekből eltűnt fiatalok aránya nagyobb, de ez nem jelenti azt, hogy onnan olyan sokan szöknek el. A tapasztalat azt mutatja, hogy jellemzően ugyanazok a gyermekek „oldanak kereket”, azonban ők általában többször és sorozatosan.

Saját otthonából lényegesen kevesebb gyermek, illetve fiatal tűnik el. Ha ez mégis megtörténik, annak általában valami nehezen feldolgozható érzelmi krízis, a szülők konfliktusa, vagy éppen egy rossz bizonyítvány állhat a hátterében. Előfordul azonban olyan eset is, amikor a fiatal azért vonja ki magát az intézeti felügyelet alól, mert a szerelméhez, vagy a barátjához megy. A szakember hangsúlyozza, hogy ma már az ismerkedések gyakran történnek az interneten keresztül, ezért a szülőnek ajánlatos a gyermeknek nemcsak a személyes, hanem a virtuális kapcsolatait, közösségi profilját is figyelemmel kísérnie.

Vasárnap tíz magyar városban 20 ezer világító lufit engednek egyszerre a magasba az eltűnt gyerekekért, egyben mutatva a fényt azok számára, akiket hazavárnak Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

Mágócsy Jánosné, a Vas megyei Tegyesz-gyermekotthonokért felelős igazgatóhelyettese is megerősítette az elmondottakat. A bentlakásos gyermekintézményekből szinte naponta szöknek el gyerekek, a legtöbben haza, mert nehezen tűrik a szabályokat. A legveszélyeztetettebb a 14-17 éves korosztály. Általában nem mennek messze, és egy-két napon belül megkerülnek, de mivel az intézmények nem zártak, nemritkán azonnal elszöknek újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában