nehezen múló tünetek

2018.05.23. 07:00

Nem csak a kullancs problémás – A nyár a szúnyogok és más csípős rovarok szezonja is

Egyre több gyereket visznek a szüleik orvoshoz csúnyán feldagadt, kivörösödött, nehezen elmúló tüneteket produkáló rovarcsípéssel. Már nem csak a kullancsokkal van gond.

Kovács Ágnes

Csípések, pirosló duzzanatok: Németh Rózát vizsgálja dr. Savanya Márta Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Németh István, a hétéves Róza édesapja például azért hozta el kislányát az orvoshoz, mert több helyen is bőrpír jelent meg az arcán és a combján. Ez valószínűleg egy korábbi vírus miatt látszik még, de jellemzően szeretik a gyereket a szúnyogok is. Róza két testvére is gyakran esik áldozatául a rovaroknak. A házukhoz közel folyik egy patak, ezért minden nyílászáróra szúnyoghálót szereltettek. Ugyanakkor nem használnak védősprayt és különféle illóolajokat sem. Ha megcsípi őket a szúnyog, krémmel kenik be a csípés helyét. Dr. Savanya Márta csecsemő- gyermekgyógyász szakorvos – miközben megvizsgálja Rózát – elmondja, hogy a „normál szúnyogcsípések” gyorsan meggyógyulnak, de előfordulhat olyan eset is, amikor egy rovarcsípés csúnyán megduzzad, a helye bepirosodik. Ennek több oka is lehet, a szúnyog valószínűleg szennyezett környezetből jön, lehetnek kemikáliák is a fertőzés mögött. A csípés helyén ilyenkor a szúrt csatornán jut be a szennyeződés a gyerekek szervezetébe. A csípést gyakran elvakarják, emiatt is bekerülhet a kórokozó.

Csípések, pirosló duzzanatok: Németh Rózát vizsgálja dr. Savanya Márta Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Egész testre ható reakció

A méhcsípés viszont okozhat egész testre ható allergiás reakciót, ilyenkor felduzzad az arc, a nyelv. Ebben az esetben mentőt kell hívni, de ez nagyon ritkán fordul elő. Ha darazsat nyel le a gyerek, akkor mindenképpen orvoshoz kell menni, ha légszomj jelentkezik, akkor is. A csípés helyét fertőtlenítsük, antihisztamin-tartalmú krémet kenjünk rá. A kullancscsípés külön problémát jelent, erről dr. Schneider Ferenc infektológust, a Markusovszky kórház osztályvezető főorvosát kérdeztük. A kullancs már mindenhol jelen van az országban, régiónk kifejezetten fertőzött térség. A lombos erdőkön kívül a parkokban, a kiskertekben, valamint a strandokon is lehet kullancsot összeszedni. Kullancsirtásra nincs lehetőség, az irtószer más rovarokat is kipusztítana. A kullancs az ökológiai rendszer része, nem lehet úgy irtani, mint a szúnyogpopulációt, egyedül a tél ritkítja meg őket. Természetes ellenségük alig van. Nálunk ma már sajnos a különböző fertőző betegségek között a kullancsok terjesztette fertőző betegségek mindennaposak. A vírus okozta agyvelőgyulladás a legveszélyesebb. A Lyme-kór antibiotikummal jól kezelhető ugyan, de van még további hét ismert betegség, amit a kullancsok terjesztenek, ezért a védekezés és a kullancs azonnali eltávolítása nagyon fontos. A kullancs okozta agyvelőgyulladás ellen van védőoltás, aki sokat jár a szabadban, az erdőkben, vagy a természethez kötődik a munkája, feltétlenül oltassa be magát, tanácsolja dr. Schneider Ferenc.

Kezdődik a nyaralások szezonja is, külföldön összeszedhetünk különféle betegségeket, légyfajták, szúnyogok terjeszthetnek például maláriát. A legjobb, ha a szükséges – és beszerezhető – gyógyszereket eleve visszük magunkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában