Tánc

2018.05.14. 11:30

Valódi forgatag Bükön: egy nap, kilencszáz kis néptáncos

Szombaton rendezték meg a Szivárvány Gyermek Néptáncfesztivált, nagy szakmai és közönségsikerrel.

Tíz órától este hatig váltották egymást az együttesek a művelődési ház színpadán Fotó: Szendi Péter

Több, mint kilencszáz fellépő

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Szivárvány Gyermek Néptáncfesztivált, amelyen több mint kilencszáz ifjú táncos teremtett igazi néptáncos forgatagot a Büki Művelődési és Sportközpontban, illetve környékén.

Tíz órától este hatig váltották egymást az együttesek a művelődési ház színpadán Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

A fesztivál annak idején Vépről indult, majd a Nyitra utcai ÁMK-ban folytatódott. Onnan került át – ezúttal hatodszor – Bükre, ahol az elmúlt évekhez hasonlóan most is óriási érdeklődés kísérte. A rendezvényre nemcsak a megyéből, hanem a megyehatáron túlról is érkeztek a néphagyományt őrző tánccsoportok. A fesztivál rendezői és szakmai felügyeletének gyakorlói a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület – Örökítő Nyugat-dunántúli Regionális Kollégiuma, a büki művelődési ház és a Dr. Pesovár Ernő AMI.

Bronz-ezüst és arany minősítéseket kaphatnak

A szervezők nevében Horváth Győző, az Ungaresca művészeti vezetője elmondta, hogy harmincegy csoport szerepel a fesztiválon, amely országos minősítések megállapítására is jogosult. Az itt fellépő csoportok bronz, ezüst és arany minősítést kaphatnak, ezek nyomán tesz javaslatot a zsűri az országos néptáncantológián való részvételre. A fesztiválon elért siker nagy rangot jelent, ez a térség legnagyobb megmérettetése. Az ország minden tájáról érkeztek gyerekek ezúttal is; nagyrészt a nyugati régiókból. Az Emmi Csoóri Sándor-programja most megkönnyíti a néptáncegyüttesek életét, mondta Horváth Győző. Bükön például tavaly szeptember óta tanulják a néptáncot a gyerekek, a régi nagy táncélet nyomán a városban újraszerveződött a tánccsoport.

A megnyitó

A fesztivál megnyitóján fellépett a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola tánccsoportja, őket citerán kísérte Pintér Anikó, Hujber Ferenc, és Gerlecz Edit tanította be őket. A Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Kondora Bálint köszöntötte a zsűrit, de elsősorban persze a kilencszáz gyereket és szüleiket: „Ha ennyi gyerek együtt mosolyog, akkor a Jóisten is visszamosolyog rájuk, vagyis a szivárvány valójában itt van az épület falain belül”, mondta, majd azzal folytatta, hogy „mindenkiben benne van a tánc ösztöne születése pillanatától kezdve. A néptánc pedig azért különleges, mert a magyar ember számára saját nemzeti identitása legszebb megnyilvánulása”. Dr. Németh Sándor polgármester fontosnak tartotta kiemelni, hogy Bükön egészen biztosan azért tudott feléledni, újra erőre kapni a néptáncmozgalom, mert a városban idén hatodik alkalommal megrendezett fesztivál kedvet csinált ehhez a bükieknek. Rengetegen voltak kíváncsiak a helyiek közül ezúttal is a néptáncosok bemutatójára, amelyek már jóval a hivatalos megnyitó előtt, délelőtt elkezdődtek, és késő délutánig tartottak. Az esti eredményhirdetés előtt a Jóanépi zenekar koncertezett, utána pedig a Boglya együttes várta tánc-házzal a kicsiket és nagyokat. A rendezvényhez kapcsolódóan Büki László fotótárlata az Átriumban a tavalyi fesztivál legszebb pillanatait villantja fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában