permetezés

2018.05.07. 12:23

Vas megyében is irtják a héten a szúnyogokat – El kell zárni a méheket

Megkezdődik a központi kémiai szúnyoggyérítés, Vas megye is érintett, tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Bakos Ágnes

Fotó: Szendi Péter

Hétfő

Hétfőre több vasi településre ér el a központi kémiai szúnyoggyérítés, összesen 2020 hektárt permeteznek le. Bük városa is érintett valamint Csönge, Kenyeri, Ostffyasszonyfa, Pápoc, Rábapaty, Uraiújfalu, Vasegerszeg, Gór, Bő, Répceszentgyörgy, Chernelházadamonya, Mesterháza, Hegyfalu, Tompaládony, Nagygeresd, Zsédeny, Nick, Pósfa és Szeleste.

Kedd

Kedden kerül sorra Szombathely és Szentgotthárd, előbbi 1200 hektárral, utóbbi 210 hektárral, valamint Csákánydoroszló, Csörötnek, Gasztony, Rátót, Vasszentmihály, Bajánsenye, Kercaszomor és Magyarszombatfa, jórészt 50-100 hektáros területekkel.

Szerda

Szerdán Vasvár és Körmend városok körül irtják a vérszívókat, szűkebb és tágabb értelemben is, hiszen a városok mellett Döröske, Egyházashollós, Halogy, Katafa, Magyarszecsőd, Molnaszecsőd, Nádasd, Nagymákfa, Nagymizdó, Püspökmolnári, Rábahídvég, Szarvaskend, Kemestaródfa, Magyarnádalja, Pinkamindszent és Vasalja is sorra kerül 30-100 hektáron.

Csütörtök

Csütörtökön lesz légi kémiai szúnyoggyérítés Celldömölkön, mintegy 600 hektáron, és Sárváron, összesen 700 hektáron. A két város környékén is „leszórják”: Ikervár, Meggyeskovácsi, Rum, Rábatöttös, Csénye, Hosszúpereszteg, Karakó, Mersevát és Mesteri is akkor kerül sorra. Aznap 1965 hektárt érint a munka a katasztrófavédelem ütemezése szerint.

Péntek

Pénteken Alsóújlak, Bejcgyertyános, Egervölgy, Gérce, Kám, Nyőgér, Sitke, Sótony, Zsennye és Szemenye környékén irtanak majd.

Fotós: Szendi Péter

Első lépés

Harmadik hetébe lépett a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés, de eddig biológiai lárvagyérítés folyt, ami Vas megyét nem érintette. A katasztrófavédelem szakemberei szerint a nyárias meleg miatt szinte az egész országban komoly szúnyogártalomról lehet beszélni, az erre a hétre tervezett intenzív védekezés első lépése azokat a területeket érinti, ahol a legjelentősebb a szúnyogártalom.

Az irtószert olyan minimális mennyiségben juttatják ki, hogy az emberekre, melegvérű állatokra és növényekre teljesen ártalmatlan. A permetezés a méhekre veszélyes lehet, ezért a méhészek értesítése mindenhol időben megtörtént, hogy hol és mikor fognak permetezni a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában