Tudomány a kocsmában

2018.06.24. 10:00

A légkör drasztikus változásáért az ember felelős

Mítosz vagy valóság a globális éghajlatváltozás? – tette fel az (ál)kérdést a Tudomány a kocsmában sorozat legutóbbi, A Füstbe ment bolygó című előadásán Gelencsér András egyetemi tanár (Pannon Egyetem).

VN

Gelencsér András: 0,005 százalékkal kevesebb oxigén van a levegőben Fotó: Kiss András

Azokról a változásokról beszélt, amiket magunk idéztünk elő, aminek a következményeivel szembesültünk, és amik túlmutatnak a légkörön, a természeten – a meglévő társadalmi problémáinkat is részben ezeknek köszönhetjük. Számokkal illusztrálta, hogy az elmúlt 250 évben az ember mit tett a légkörrel: 0,005 százalékkal kevesebb oxigén van a levegőben, a felettünk levő ózonréteg 4 százalékkal vékonyabb lett hetven év alatt, a változás sebessége pedig megdöbbentő.

Gelencsér András: 0,005 százalékkal kevesebb oxigén van a levegőben Fotó: Kiss András

Hogyan tudja a természet befolyásolni a Föld éghajlatát?

Erre is válaszolt. Masszív vulkánkitöréssel például, ami olyan mennyiségű hamut és kénvegyületeket juttat a légkörbe, hogy a következmény komoly lehűlés. Az üvegházhatású gázokkal pont ellenkezőleg, melegíteni képes a rendszert a természet. Az elmúlt 2 millió év hőmérsékleti ingadozásairól is beszélt, amelyeket jégkorszakokként és köztes felmelegedési időszakokként (interglaciálisok) ismerünk – több ezer év kellett, hogy egyik periódusból a másikba jusson. Most egy interglaciálisban vagyunk – mondta -, a jégkorszakhoz drasztikusan más környezeti viszonyok tartoztak. És hogy mi következik mindebből? A természet szabályozza az éghajlatot, nincs hatékony földi termosztát, a Föld hőmérséklete követi a változásokat. Az ember szennyezte és szennyezi a levegőt, az éghajlatváltozás ma már a saját életünkben nyomon követhető: a hó felszínszennyezésével az jobban elnyeli a sugárzást, ezzel olyan hatást idézünk elő, mintha közelebb lenne a Föld a Naphoz. Beindul a jég olvadása és önerősítő folyamatai – ez ötven év alatt kétfoknyi változást tudott produkálni az átlaghőmérsékletben. A nyári időszakban a mérsékelt égövön tapasztalható időjárási viszonyokat a jég állapota befolyásolja. Egyre több a hőségriadó: ebben az évtizedben 64 volt – ezek egyenes következményei a jég eltűnésének.

Összefoglalva: olyan folyamatokat indítottunk el, amiket az ember már nem tud leállítani, aminek a következményeként nő a Föld átlaghőmérséklete.

Gelencsér András azt mondja: ezekkel a tendenciákkal kell megbékélnünk a jövőre nézve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában