kézművesség, gasztronómia, művészet

2018.06.25. 07:00

A negyedik ikszhez közelít az Őrségi Vásár

Csepreg Város Fúvószenekarának térzenéjével és a mazsorettek felvonulásával nyílt meg szombaton délelőtt a XXXVIII. Őrségi Vásár.

Tersztyánszky Krisztina

Bognár Helga mutatja csipkés remekművét a vásárban Fotók: SZP/ VN

– Így a negyedik X-hez közelítve immár megnyugtató és megbecsülendő állandóságot jelent a város életében a vásár – emelte ki köszöntőjében Őr Zoltán polgármester. A program őrzi kézműves vásár jellegét, miközben évről évre növekszik területben, az árusok és a látogatók számában egyaránt. Az ünnepélyes vásárnyitás feladata Szijártó Lászlónak, a Vas Megyei Közgyűlés bizottsági elnökének jutott, aki elárulta: minden évben vásárol itt egy szalonnázókést, így már komoly gyűjteménnyel büszkélkedhet.

Bognár Helga mutatja csipkés remekművét a vásárban Fotók: SZP/ VN

A művelődési házban a paraszti konyhát, az őrségi gasztronómiát bemutató kiállítás nyílt. V. Németh Zsolt országygyűlési képviselő személyes élményekkel tűzdelve beszélt az egykori falusi konyháról, ahonnan csak a hatvanas, hetvenes évek felgyorsult fejlődése tüntette el a vizes padot és az idősek fekhelyét. Hangsúlyozta a családi tűzhely, a közös étkezések fontosságát, szólt az Őrség máig élő hagyományáról, az erdei gombák, vadgyümölcsök gyűjtéséről. A megnyitót az Őrségi Baráti Kar „gasztronómai” dalcsokra és ételkóstoló színesítette.

Mazsorettek műsorával kezdődött az idei Őrségi Vásár Fotó: Szendi Péter / VN

A kiállítás szervezői minden részletre kiterjedő, hiteles parasztkonyha miliőt alakítottak ki a helyi családoktól gyűjtött tárgyakból. Láthatjuk itt a terménytároló edényeket, a kemencét a teknőben dagadó kenyérrel. Megfi gyelhetjük a sütés és a főzés eszközeit a mérlegtől a kávédarálón át a szódás faládáig, a míves borosüvegekig és a szőttesekig. A gerendákról szárított gyógynövénycsokrok lógnak, itt vannak a mosakodás és borotválkozás kellékei, és a sarokból nem hiányzik az egérfogó sem. A falon a magyarázó szövegek mellett egy asztalnál ülő, népes ispánki család fekete-fehér fotója adja meg az alaphangulatot.

 

A város központi utcáin már nyitáskor sokan böngészték az árusok kínálatát. A mintegy háromszáz sátornál a kézműves termékek mellett a kereskedelmi árucikkek széles választéka és sok fi nom étel és ital várta a látogatókat. A helyitermék-pavilonoknál gyümölcsöt, mézet, pálinkát, sajtokat, húsokat kínáltak. Farkas Krisztina Villányból hozott ötfajta gyümölcsből készült borokat, a szattai Markó Sándor tartósítószer- és cukormentes lekvárokat, szörpöket kínált. Kapeller Sarolta Martonvásárról nyers aszalt gyümölcsökből és zöldségekből készült, tésztahelyettesítő lapokat mutatott be. Az egyik sátornál furulyaszó hangzott: Bán György csákvári hangszerkészítő mutatta meg más-más fafajtákból készült furulyáit. Délután a sátrak karéjában felállított színpadon táncos és zenés műsorok zajlottak, aki akart, túrázni is elmehetett. A hétvégén az Őrség több települése várta kiállítással a vásárba látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában