a tavakat is

2018.06.14. 07:00

A vizek minőségét folyton ellenőrzik a vasi strandokon

A strandok már szinte mind kinyitottak Vas megyében. A melegebb idővel pedig egyre többen hűsölnek vízparton, főleg a hétvégéken.

Lakosi Gabriella

Elmer László a vízminőséget vizsgálja Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Minden fürdőben nyitás előtt hatósági vizsgálatokat végeztek. Ilyenkor nemcsak a klór- és a pH-szintet ellenőrzik a medencékben, de az erre szakosodott laborokban a vízben lévő baktériumok mennyiségét is. Minden strand csak akkor nyithat ki szezon kezdetén, ha ezen vizsgálatok során mindent rendben találnak. Az ellen őrzéseket aztán a szezonban többször megismétlik. Maga a fürdőhely is kérhet ellenőrzést, de szúrópróbaszerűen is többször végeznek teszteket – mondta Elmer László, a borgátai fürdő gépésze. Hozzátette, náluk automata is folyamatosan figyeli a víz minőségét, kétóránként maguk is végeznek méréseket.

Elmer László a vízminőséget vizsgálja Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A tavaknál lévő strandokat is ellenőrzik: a szezonban legalább négyszer. Ilyenkor négy kategóriába sorolják a víz minőségét az eredmények alapján: kifogásolt, tűrhető, jó és kiváló. A kifogásolt kategória fürdőzési tilalmat jelent. Az Országos Közegészségügyi Intézet minősítése szerint a Vadása-, a döröskei tó és a Szajki-tavak, valamint a Hársas strand jelenleg kiváló besorolás alatt áll, az Olimpia strand megfelelő minősítést kapott. Az adatok folyamatosan frissülnek az ÁNTSZ honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában