erőgyűjtés, számvetés

2018.06.23. 19:34

Berendezkedni az együttélésre – Megyei roma napot tartottak Olaszfán

Összegyűltek romák és nem romák szombat délután, volt sok-sok zene, tánc és vacsora: harmadszor rendeztek roma napot Olaszfán, az első volt, amely egész megyére szólt.

Bakos Ágnes

Fotó: Bakos Ágnes/ VN

Jó volt a hangulat Fotó: Bakos Ágnes/ VN
Igényes műsor várt a látogatókra Fotó: Bakos Ágnes/ VN
Csodás népviselet Fotó: Bakos Ágnes/ VN

– Ha többen vagyunk, még jobb lett volna, de örülök, hogy ennyien eljöttek – mondta rövid köszöntőjében szombaton kora délután az olaszfai közösségi háznál Vidos László, a Vas Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Köszönetet mondott a házigazdáknak: Farkas Jánosnénak, az Olaszfai Róma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, hogy megszervezték a Vas Megyei Roma Napot. Kezdésként latinos hangulat uralta az udvart: olaszfai táncosok, a Salsa Prima Dance igyekezett felforrósítani az esőre álló délutánt.

Igényes roma zene Fotó: Bakos Ágnes/ VN

Cigány népdalokat, szabolcsi mozdulatokat hozott Olaszfára a Karaván Família. S nemcsak az előadók táncoltak, táncra perdült még Vidos László is. A megyei roma önkormányzat elnöke megmutatta, hogyan kell mulatni a roma zenére, ami több szempontból is hungarikum – erre már V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője hívta fel a figyelmet.

Fotó: Bakos Ágnes/ VN

Hungarikum a 100 Tagú Cigányzenekar‎, a magyar nóta és a pedálos cimbalom is, ami kapcsolódik kiváló cigány zenészekhez. Az ilyen ünnepek alkalmat adnak erőgyűjtésre, számvetésre – fogalmazott. Két célja van az ilyen napoknak: az egyik, hogy segítsen a megosztottság, élőítéletek legyőzésében, a másik, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon – emelte ki Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. Szükség van az olaszfai programhoz hasonló színterekre azért is, hogy együttélésre rendezkedjünk be romák és nem romák – fogalmazott. Az idei volt a harmadik roma nap Olaszfán, az első, amely egész megyére szólt – emlékeztetett Landor Gyula, Olaszfa polgármestere. Az alapoktól építették fel a programot, ezt pedig csak összefogással lehet, itt megvalósult – mondta. – Bízom benne, hogy ez a kulturális kóstoló meghozza a bizalmat ahhoz, hogy megismerjük egymás kultúráját – fogalmazott.

Fotó: Bakos Ágnes/ VN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában