két hétvégén

2018.06.19. 07:00

Éjjeli őrjárat, textil, mozaik és csillagok a Múzeumok Éjszakáin Szombathelyen

A mostani és a jövő hétvégén is változatos programokkal, újdonságokkal várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakái sorozat.

Tóth Kata

A Savaria Múzeum tag- és partnerintézményeinek képviselői a sajtótájékoztatón Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A Vasi Skanzenben kezdődnek június 23-án, szombaton 20 órakor a programok: az Astro – csillagászati témájú sorozat első kiállítása nyílik Szép jel és szép csillag – A nap, a hold és a csillagok a hagyományos közösségek életében címmel. Horváth Sándor néprajzkutató az éjszaka további eseményeiről is beszélt a tegnapi sajtótájékoztatón: a HolddalaNap zenekar 22 órai koncertje előtt Szerelmesek éjszakája jeleneteket – az egykori népéletből vett helyzeteket – mutat be a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes. 23 órától a Szent Iván-éji hagyománykört elevenítik fel gyertyás tánccal, égő seprű dobálásával, tábortűzzel és tűzugrással.

Egy héttel később programok özönéből szemezgethetünk.

A Smidt Múzeumban már 18 órától várják az érdeklődőket: az új látogatóközponttal bővült múzeum, a felfrissült régi szárny és az Astro – Az idő – Keresve az igazságot tárlat megnyitójával. A Smidt Múzeumban előadások, családi és erotikus mesék, tárlatvezetés, fúvóskoncert is lesz, a gyerekek időjós békát készíthetnek és lesz iránytűs égtájjáték is. Csontvirágok, ez a Savaria Múzeum június 30-i estjének címe: a két időszaki tárlathoz, a Szóra bírt csontjainkhoz és a Földi virágegyetemhez is tárlatvezetést kínálnak, előadások is lesznek. 23 órától éjjeli őrjárat indul: kiderül, milyen titokzatos dolgok történhetnek éjszaka a múzeumban. Műtárgyakat fogadhatunk örökbe, hozzájárulva a restaurálásukhoz. A múzeumkertben csontrakosgatóra várnak, a Múzeumbogár klubbal 3D-s képeslapot készíthetünk.

A Savaria Múzeum tag- és partnerintézményeinek képviselői a sajtótájékoztatón Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Az önkifejezésről és funkcionalitásról

Soma Mamagésa és Simonovics Ildikó művészettörténész beszélget a képtárban, ahol az este mottója egy szó: Kigombolyítva. A 6. Textilművészeti Triennáléra építve szervezték a programokat – Cebula Anna művészettörténész is tart tárlatvezetést. Múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat, és kinyit éjszakára az Irokéz Galéria. Az Iseumban meg lehet nézni a romkerti felszedett mozaik restaurálás alatt álló elemeit – a felszedésről werkfi lmet vetítenek, a majdani állapotáról Kőfalvi Vidor restaurátor beszél. A gyerekek mozaikképet készíthetnek zsugortechnikával az Iseumban bemutatott római kőszőnyegek mintájára. A levéltárban a börtöncellák sötétjébe visz a látogatók útja. A régi épületben kinyit az egykori vármegyei börtön, kipróbálhatjuk a kínzóeszközöket. Kísérőprogramként az elmúlt 15 év iratajándékozásairól nyílik időszaki tárlat, a szombathelyi bemutató csillagda történetéről Horváth József beszél. Digitális várostörténeti kirándulásban is részünk lehet.

Izgalmas törvényszéki programok, vasúti „titkok”

A Szombathelyi Törvényszéken két előadást kínálnak: az egyik az igazságügyi orvostanhoz kapcsolódik, a másik az új büntetőeljárási törvényt ismerteti közérthető nyelven. Vezetett bírósági séták, interaktív bírósági tárgyalások, szabadulós játék és rabomobil-bemutató szerepel a kínálatban. Idén vasúti programok is lesznek a Múzeumok Éjszakáin. A Széll Kálmán utcai MÁV-székházban a szombathelyi vasútigazgatás első száz évéről hallhatunk ismertetőt. Látogatható lesz az üzemirányító központ és az épület pincerésze is. A vasútállomáson járműbemutatók lesznek, és megismerhetjük a GYSEV legújabb motorvonatát.

A megyei programokhoz IDE kattintva juthat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában