Gála

2018.06.03. 14:00

Fúvószenekari és Mazsorett találkozónak adott otthont Sárvár

A hétvégén rendezték meg a Nemzetközi Fúvószenekari és Mazsorett Fesztivált, ahol nyolc város mazsorettjei és fúvósai szórakoztatták a közönséget.

Budai Dávid

Az ország minden részéből, sőt a határon túlról is Sárvárra sereglettek pénteken a fúvószenekarok és mazsorett csoportok, hogy három napon át szórakoztassák a közönséget. A városban a hétvégén megszokott lett a térzenét játszó fúvósok előtt csizmában és szoknyában menetelő lányok látványa, akik aztán szombaton a Nádasdy-várban bonyolult koreográfiákból álló produkcióikban, a színpadon mutatták meg, hogy hogyan kell a botot zenére pörgetni és a feldobott zászlókat ritmusra elkapni.

A bemutatkozó játékhoz 17 órakor Sárvár, Hajdúböszörmény, Kapuvár, Kiskőrös, Körmend, Pápa, Újfehértó és a szlovákiai Nemesócsa együttesei sorakoztak fel, akiket Kondora István polgármester és Szabó Ferenc, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke köszöntött. A polgármester utalt rá, hogy 2018 évfordulókban bővelkedik, hiszen, a település 1328-ban kapott városi rangot, majd 1968-ban újkori városi rangját szerezte vissza, így idén egy 690, illetve egy 50 éves évfordulót is ünnepelnek, míg a XI. Nemzetközi Fúvószenekari és Mazsorett Fesztivál két évtizedes múltra tekint vissza.

 

Elhangzott, Sárvár igazi zászlóshajója, mind a fúvószenének, mind a mazsorettnek. Az, hogy a kettő összetartozik pedig egészen nyilvánvalóvá vált azok számára, aki a hétvégét Sárváron töltötték. Pedig nem volt ez mindig így, a fúvósszövetség 28 évvel ezelőtt alakult meg, amiben pár évvel később létrehozták a mazsorett szekció is, ami aztán 2001-ben a szövetség nevében is megjelent. Szabó Ferenc hangsúlyozta, a mostani alkalom egy fesztivál, amikor a zenekarok és mazsorett csoportok találkozót adnak egymásnak, ám ennek a találkozónak, ezúttal nincsen tétje, legalábbis abban a tekintetben, hogy a csoportok egymással nem versenyeznek, közönség viszont nagyon is van.

Nem véletlen az óriási érdeklődés, a fúvószenekarok és a táncosok együttműködése nagyon látványos, és szórakoztató, a sárvári mazsorettek például a Mamma Mia, vagy a Grease zenéjére is pörgették a botot, ám azt, hogy mindezt hogyan csinálják, ezúttal sem tudtuk megfejteni.

Fotó: Unger Tamás

A szövetség elnöke elárulta, ne gondoljuk, hogy a zenekar és a táncosok mindvégig együtt próbálnak. Miután megegyeznek a zenében, a mazsorettek külön próbálnak, csupán a fellépés előtt illesztik össze a két produkciót. Legalábbis amennyiben erre van mód, a Sárvár Városi Mazsorett Együttes esetében ezúttal nem volt, így a zenekarral élőben, csak most találkoztak a táncosok. Ahogyan azonban az 1992-ben alakult együttes vezetője, Csikós Györgyné hangsúlyozta, ebből a közönség semmit nem vehetett észre, annyira össze vannak szokva a zenekarokkal. A mazsorettnek több ága is van, ráadásul minden ország egy kicsit belecsempész saját kultúrájából is, így van ez nálunk is és akárcsak a versenytáncban itt is vannak kötelező elemek, a többi azonban már a koreográfus dolga. Bár korábban sem csak indulókat játszottak a fúvósok, hanem komolyzenei műveket is, a mazsorettek eleinte csak indulókra dolgoztak. Mostanra viszont ez megváltozott és a zenei repertoár is szélesebb, így a koreográfiák is sokkal változatosabbak és ezzel együtt persze bonyolultabbak is. Csikós Györgyné elmondta, a mostani fesztiválra a próbák már hónapokkal korábban elkezdődtek, így a közönség teljesen új produkciókat is láthatott.

Fotó: Unger Tamás

Bár a mazsorettek látszólag játszi könnyedséggel, mosolyogva táncolnak, pörgetnek, és dobnak, ne gondoljuk, hogy mindez olyan könnyű, nagyon kell koncentrálni ahhoz, hogy ne tévesszék el a lépést, a tökéletes mozdulatok mögött pedig rengeteg gyakorlás áll. Az pedig, hogy a városban a mazsorett olyan rangot vívott ki magának az elmúlt negyed évszázadban, mint a mostani, ahhoz a város, valamint a szülők önfeláldozó munkája is kellett – hangsúlyozta az egyesület vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában