Hol vaklárma, hol valódi veszély

2018.06.15. 17:31

Katasztrófavédelmi Mobil Labor – méregdrága kocsival a mérgező anyagok ellen

Nagyon értékes kocsit tartanak készenlétben különböző bajok elhárítására a szombathelyi tűzoltóság egyik garázsában: a Katasztrófavédelmi Mobil Labor (KML) nem más, mint egy 74 millió forintos gépjármű sokat tudó felszereléssel. A kocsi mozgás közben is érzékeli, ha például elmegy mellette egy sugárzó anyagot szállító jármű.

Merklin Tímea

Csejtei Balázs tűzoltó zászlós. Munkaidőben húsz percen belül, munkaidőn kívül egy órán belül kell megindulniuk a kárhelyre a Katasztrófavédelmi Mobil Laborral Fotó: Unger Tamás

Fotó: VN-archív/Illusztráció

Mit csinál a „csodakocsi”?

A KML „csodakocsi” lakosságvédelmi feladatokat lát el, kiegészítve a tűzoltók munkáját. Tavaly hét vonulása volt, kivonultak például az egyházasrádóci esethez, amikor kamion égett, és a tűztől nem lehetett látni, pontosan mi ég. Veszélyt jelentett az akkumulátor, amiben elektromos zárlat alakulhatott volna ki, de a kigyulladó rakomány égésterméke is okozhatott volna gondot. Megjelennek a szeméttelepi tüzeknél, ahol a hulladék közt minden van, és akár több napig is képes izzani a parázs, még földdel letakarva is.

Ferenczy Sándor alezredessel beszélgetünk, aki a KML technikusa, radiokémikus üzemmérnök végzettséggel, és többféle tanfolyamon megszerezve a szükséges speciális felkészültséget. Közvetlen KML munkatársai: Csejtei Balázs tűzoltó zászlós, KML technikus és gépjárművezető, valamint Papp Gábor tűzoltó százados.

– Ott voltunk, amikor a bobai gumidepóban tűz volt, és a fekete füstöt széthordta a szél. Több helyen mértük, hogy mekkora a légszennyezés. Ha baj van, háromféle intézkedés lehetséges: az elzárkóztatás („mindenki tegye be az ajtót és az ablakot”), a kitelepítés (el kell vinni a lakosságot, például ha előre tudjuk, hogy árvíz lesz), a kimenekítés (azonnali távozás a helyszínről) – meséli Ferenczy Sándor, akit a közelmúlt eseményeiről kérdezünk.

Csejtei Balázs tűzoltó zászlós. Munkaidőben húsz percen belül, munkaidőn kívül egy órán belül kell megindulniuk a kárhelyre a Katasztrófavédelmi Mobil Laborral Fotó: Unger Tamás

– A vasszentmihályi kamionborulásnál az volt veszélyes, hogy műtrágya-alapanyag volt a rakománya (urea), ha megsérült volna az üzem-anyagtartálya, nagy tűz lehetett volna. Nyáron gyakran azért hívnak minket, mert a nagy melegben lecsökken a vízszint a csatornákban, és visszamegy a lakásokba a csatornaszag. Ilyenkor azért hívnak minket, hogy megmérjük, mekkora az ammóniaszint. Egy kisvárosi szállodába azért mentünk ki, mert egy munkás összeborított két medencefertőtlenítéshez használt vegyszert: kénsavat és sósavat, így mérgező sósavgőz keletkezett. Egy pincehelyiségben történt az eset, a szállóvendégeket felsőbb emeletekre menekítettük. Egy üzembe ammóniaömlés miatt vonultunk, ami az el-öregedett tömítések miatt történt, maga az üzemeltető jelentette be. Egyébként Vas megye a béke szigete.

 

A KML habár „csak” egy kocsinak látszik, nagyon komplex munkahely. A kárhelyszínen rendelkezésre kell állnia minden felszerelésnek, ezért vannak beépített és kézi műszerei is. Vannak esetek, amikor a tűzoltókkal dolgoznak együtt, de kimennek önállóan lakossági bejelentésre is. Adhat feladatot az országos irányítás is, például nukleáris balesetnél lenne ilyen, ha radioaktív anyag szivárogna.

Milyen eseteket jelentenek be az emberek?

– Rejtélyes szagokról, sugárzásokról panaszkodnak, fantasztikus az emberek fantáziája – mondja Ferenczy Sándor, hozzátéve: inkább minden legyen bejelentve, és kimegyünk, mintsem baj legyen!

– A liszttel vagy mosóporral meghintett borítékok esetén elképzelhető az is, hogy valamilyen szennyező biológiai ágenst tartalmaznak, be kell vizsgálnunk, és mindenkit, aki csak hozzáért a borítékhoz. Ezek felderítése is belecsúszik a mindennapjainkba. Egy éven belül több ilyen vonulásunk is volt.

Megtudjuk, hogy több a vaklárma, mint a valódi fenyegetettség, a mobiltelefonok elterjedése óta az emberek igyekeznek mindent bejelenteni. Hangsúlyozzák: ez nem baj, inkább legyen mindenről jelzés, mert ha nincs, intézkedni sem tudnak. A katasztrófavédelmi igazgatóság sok helyen hatóságként is működik, a veszélyes anyagok szállítása is a hatáskörébe tartozik.

Ferenczy Sándor alezredes egy mérőműszert mutat a felszerelésből Fotó: Unger Tamás

– Kint vagyunk az utak mellett is, ellenőrizzük, hogy a szállítmányok nem csöpögnek-e, nem szivárognak-e – nem mindegy, hogy víz vagy vegyi anyag folyik belőle –, megfelelő-e a csomagolásuk, a dokumentáltságuk. Az ehhez való eszközeink fel vannak málházva a kocsira – mondja. Nem minden vaklárma és mindent megmutat, így a vegyi anyagok azonosítására szolgáló felderítő eszközöket, a gázérzékelőt, a meteorológiai mérőállomást, a sugárzásmérőt is. Egy lakott területen nagyobb távolságban is ellenőrizhető, hogy milyen messzire jutott a veszélyes anyag. A radioaktív sugárzást mérő műszer a részecskesugárzásokat és az elektromágneses (gamma-) sugárzást is mérni tudja. Az ismeretlen anyagok azonosítására szolgáló amerikai gyártmányú hordozható spektrométer tizenkétezer spektrumot tartalmaz, és egészen kicsi mennyiségek alapján azonosít folyadékokat, porokat. Lézertechnoló-giával sugározza be a mintát, amelynek kötéséről egy spektrum visszaszúródik, ez alapján azonosítja be az adatbázisban található mintákkal. Ha robbanásveszélyes anyagot kell azonosítani, késleltetve sugározzák be, vagyis elindítják a mérést, és biztonsági okokból odébb mennek. Még mindig vannak világháborús bomba- és gránátmaradványok, amikhez néha ki kell menni, és azonosítani kell.

A KML munkatársai hivatali szolgálatuk mellett látják el a készenléti szolgálatot heti váltásban. Munkaidőben húsz percen belül, munka-időn kívül egy órán belül kell megindulni a kárhelyre. De ennél gyorsabbak: ahogy megvan az információ, hogy szükség van rájuk, 2–3 percen belül képesek elindulni. A háromfős személyzetből ketten végzik a kárhely felderítését, a parancsnok és a technikus, a gépjárművezető biztosítja a helyszínt és a rádiózást. Komoly védőfelszereléseik is vannak, mert a mérgező helyszíneken ők maguk is kockáztatnák különben az egészségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában