FELSŐCSATÁR

2018.06.07. 20:10

Kétszeresen is megszenvedték Trianont a hűség vasi falvai

Több éves hagyományt követve idén is megemlékeztek a trianoni békediktátumról a Vas-hegyen.

ROK

A megemlékezés szónoka: Kozma Gábor Fotó: Gombás Endre

A Vasfüggöny Múzeum kápolnájánál rendszeresen megemlékezik a trianoni békediktátumról a Vasi Vendéglősök Klubja, az Éhen Gyula Kör, valamint az eseménynek helyet adó Goják család. Idén sokan kimentek a hegyre, a résztvevőket a vendéglősök nevében Völler László, házigazdaként pedig Goják Sándor, a múzeum tulajdonosa köszöntötte. A vendéglátó elmondta, Trianon egyik fő üzenete, hogy ott, ahol nincs egység és összetartás, a békétlenség az úr. A rendezvény főszónoka Kozma Gábor, az Éhen Gyula Kör elnöke volt. Kiemelte: ez a vidék kétszeresen is megszenvedte a békediktátumot. Részint az 1920-as döntéssel, másrészt, mert az osztrák nacionalisták Szombathely alatt húzták volna meg az új határt.

A megemlékezés szónoka: Kozma Gábor Fotó: Gombás Endre

A helyiek azonban ellenálltak, népszavazással születtek meg a hűség falvai. A szónok kijelentette: 1920 június 4-én, 16 óra 28 perckor a történelem egyik legsötétebb békeszerződését írták alá Versailles-ban. A megemlékezésen fellépett a gyöngyöshermáni-szentkirályi nóta- és népdalkör, a Szent Sebestyén-kápolnában orgonát avattak.

A résztvevők sétát tettek a hegyen, majd eszmecsere következett Koroknai Zoltán portáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában